Същевременно тя предупреди, че за децата не се препоръчва веганството, вегетарианството и суровоядството

Свързани новини

27.02.2023 17:40

62% у нас са със затлъстяване

Видян 3802 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

61,7% от българите са с наднормено тегло, показват данни на Световната здравна организация (СЗО), представени на пресконференция в БТА по повод Световния ден за борба със затлъстяването. Ситуацията у нас обаче не е изключение. Според статистиката 58,67% е делът на хората в Европа, които са с наднормено тегло, а в ЕС – 59,35%.


Данните показват че, още на около 7 г.възраст децата започват да имат проблем с теглото. Когато родителите забележат  подобна ситуация, те не трябва да подлагат хлапетата на диета, а да ги насочат към здравословно хранене и консултация с лекар, коментираха специалисти от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.


Основните фактори за затлъстяване сред децата са нездравословното хранене, липсата на физическа активност, застояването пред екраните и непълноценния сън. Д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, шеф  на сдружението, коментира, че родителите трябва да имат водеща роля във възпитанието към здравословно хранене.


Същевременно тя предупреди, че за децата не се препоръчва веганството, вегетарианството и суровоядството.
Българчетата между 6 и 9 г. ядат достатъчно плодове и зеленчуци спрямо връстниците си в други европейски държави, но са най-обездвижени, добави доц. Светослав Ханджиев от сдружението. Децата у нас прекарват 26 ч. на седмица пред екрана на дадено устройство, а връстниците им от Белгия, Холандия, Франция - двойно по-малко.
По отношение на затлъстяването е изготвена стратегия на СЗО. Очакванията са обаче, че целият регион и другите страни-членки няма да постигнат целите за устойчиво развитие, които предлагат да се намали употребата на сол и да се задържи теглото на децата.


20% от страните имат добри практики, в България има шанс чрез интервенции. Предложениятга са да не се слага захар в детските пюрета, да има здравословна композиция на хляба, както и да се следи затлъстяването при възрастни.


Доц. д-р Михаил Околийски, представител на СЗО  у нас, обобщи, че най-рискови са високият прием на захар, на полуфабрикати, снаксове, наред с ниската физическа активност. Приемът на големи количества сол също не се препоръчва. Затлъстяването в България е в комбинация и с най-високите нива за Европа на тютюнопушене и прием на алкохол, обясни той.



 Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.02.2023 00:49

    хейзърите си хапват само кашер храни - специално подбрани високо качество, а на гоите сега им предлагат и яростно рекламират скакалци, червеи, паяци и разни грантаджийчета веднага захапват кукичката и са готови да хрупат насекоми щото е модерно

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.