Ако изборите бяха в началото на юли, ГЕРБ-СДС биха получили 26,4% подкрепа, а ПП-ДБ – 21,8 на сто. "Възраждане" и ДПС щяха да са с почти сходни позиции, съответно 14,9% и 14,5%. БСП остава на пето място с 9,7%. "Има такъв народ" отново влиза с депутати, след като взема 4,3% от вота. "Български възход" са много под чертата с 2% подкрепа.

Свързани новини

14.07.2023 14:08

6 партии влизат в НС: Галъп

Видян 554 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако изборите бяха в началото на юли, ГЕРБ-СДС биха получили 26,4% подкрепа, а ПП-ДБ – 21,8 на сто. "Възраждане" и ДПС щяха да са с почти сходни позиции, съответно 14,9% и 14,5%. БСП остава на пето място с 9,7%. "Има такъв народ" отново влиза с депутати, след като взема 4,3% от вота. "Български възход" e много под чертата с 2% подкрепа.

Изводите са от редовното ежемесечно независимо изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено чрез интервю "лице в лице" с таблети в периода 29 юни - 9 юли сред 809 пълнолетни българи.

Социолозите коментират, че тепърва ще проличава по-ясно и влиянието на политическа формация на Иван Гешев.

"Изрични въпроси показват ниша от няколко процента (което се потвърждава, например, и в данните за личното доверие), но тепърва ще се виждат резултатите от прякото състезание с останалите партии", допълват от агенцията.

Според "Галъп интернешънъл болкан" нежеланието за предсрочни избори поддържа толерантността към правителството.

То обаче започва на практика без обичайния за такива случаи кредит на доверие. Като цяло нивата на доверие в институциите на законодателната и изпълнителната власт се запазват традиционно ниски. Структурата на доверието в личности също остава без особена динамика.

След тримесечна работа доверието в парламента е 15,3%, а недоверието – 77,1%. Правителството пък стартира без обичайния стартов кредит на доверие и след месец работа отчита 16,6% доверие сред пълнолетните българи и 69,7% недоверие.

В такива моменти "Галъп интернешънъл болкан" традиционно проверява обществената предразположеност към оставка и нови избори – като "лабораторен" индикатор за комфорта на кабинета. Хипотезата за оставка на правителството не събира широка обществена подкрепа – 36% от запитаните са съгласни, че сегашното правителство трябва да подаде оставка. Но пък и тези, които се противопоставят на идеята за оставка, не са много повече – 39,1%. Една четвърт от пълнолетните българи не могат да преценят.

"Българите сякаш още се колебаят в отношението си към нестандартната за страната власт, но са склонни да дадат шанс на трудно сформиралото се ново правителство – с известно облекчение, но без видим възторг", коментират социолозите.

Потвърждение за това са регистрираните от "Галъп интернешънъл болкан" нагласи по индикатора за нови предсрочни парламентарни избори – 30,1% смятат, че те са необходими, но близо една втора от запитаните у нас са на обратното мнение. За 23,8% е трудно да преценят. Очаквано, отговорите на респондентите силно се различават според електоралните им предпочитания. Най-остро за бърза смяна на властта се обявяват привържениците на "Възраждане".

"Галъп интернешънъл болкан" проверява и личните рейтинги на всички основни политически фигури всеки месец или на двумесечна база. По традиция преобладава недоверието и когато доверие и недоверие са в сходни позиции, това е сравнително добър атестат. Най-популярна политическа фигура в страната по този критерий остава Румен Радев, макар политическата ситуация в последните три години да застраши позициите му.

С по-видими нива на доверие в момента на общия фон е и Мария Габриел, като тя вероятно ползва и "бонуса" доверие, който еврокомисарският пост носи, а доверието на премиера Николай Денков като премиер също не показва обичайния за такъв пост рестарт и не надвишава нивата от последните месеци на служебния премиер Гълъб Донев.

"Разбира се, идните месеци ще покажат на какви нива ще се установи доверието в сегашния премиер. По правило отскок може да се очаква в първите месеци, но след това обикновено идва ерозия", коментират анализаторите и допълват, че данните не бива да се приемат като класация – влияние оказват нивата на разпознаваемост, продължителността на политическата кариера, спецификата на заемания пост и т.н.

--------------------------

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан". Изследването е проведено между 29 юни и 9 юли 2023 г. сред 809 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци