Маркет линкс

Свързани новини

07.07.2023 11:43

ГЕРБ вече води с 6% на ППДБ: Маркет линкс

Видян 1317 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Очакванията на обществото са, че животът на кабинета „Денков“ ще бъде кратък. Едва 15% смятат, че кабинетът ще продължи в планирания срок от година и половина, заяви социологът Добромир Живков, който представи изводите от национално проучване на "Маркет Линкс" за политическите нагласи в обществото, направено по поръчка на bTV.

Процентите на вярващите, че кабинетът ще издържи най-много до местните избори, които се очаква да са през октомври, и на тези, които не могат да преценят, са почти равни - 28 на 29. 18 на сто са на мнение, че кабинетът "Денков-Габриел" ще издържи само още пет месеца.

По думите му е добра новина, че няма големи изменение в доверието на избирателите. Има обаче известно успокояване на политическата обстановка.

"Разбира се, има и новини, които непрекъснато раздвижват в една или друга посока нагласите на българските граждани. Но като цяло създаването на редовен кабинет води до известно успокояване", посочи той.

От данните става ясно, че кабинетът не е започнал с високо доверие - 22%.

"От 22 до 30% се движат новите кабинети. По-високи бяха стойностите през есента на 2021 година с „Продължаваме промяната“. Обществото реагира на всички скандали и институционални катастрофи и особено в областта на българското правораздаване", обясни резултатите Живков.

Според него толкова ниско ниво на доверие в българската прокуратура досега не сме виждали.

"Съдът също страда от общото недоверие и липса на усещане за справедливост. Народното събрание също стартира с много ниски нива на доверие", каза още той.

Политическото противопоставяне и скандалите, обидите, заграждането на трибуната са спомогнали за ниското доверие на българите в парламента.

"Президентът продължава да поддържа доверието, въпреки че в добрите си периоди той имаше доверие от около 55%. Неговата роля в изпълнителната власт през служебните кабинети свалят това доверие и поляризират", коментира Добромир Живков.

Няма особени изменения при доверието към Бойко Борисов и Асен Василев. Недоверието в двамата е равно - по около 63%.

Румен Радев и Бойко Борисов се отличават малко повече от останалите относно него, всички останали политически лидери на партиите имат доверие около 15-16%.

Ако изборите бяха днес, резултатите от тях щяха да са сходни с тези от 2 април. Коалицията ПП-ДБ обаче получава известен негатив, става ясно от проучването. ГЕРБ бие с 23,9%, втори са ППДБ с 18,2. Припомняме, че традиционно агенцията дава завишен резултат за ДБ и БСП.


"Техният прогнозен резултат при предстоящи избори намалява. Трябва да се отбележи, че тези, които са се оттеглили, не заявяват подкрепа за друга политическа сила. Има сериозен сегмент от избиратели, които са решили, че ще гласуват, но не знаят все още за кого. Там има резерв основно за ПП-ДБ, но също така и за антисистемен протестен вот", каза още Живков.

"Въпреки че "Възраждане" са сред "видимите" партии в момента, няма мобилизация при техните избиратели. Прогнозният им резултат към момента изненадва, защото няма нарастване в одобрението към тях. Радикализацията не се харесва от българските граждани", посочи още той.

Националното проучване е финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет ЛИНКС". To e проведено сред 1011 лица над 18 г. в страната в периода 22 юни–02 юли 2023 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

риби