За играчите на голф оставането извън водата може да е разликата между победата и загубата. На едно игрище в Австралия това е разликата между живота и смъртта.

Свързани новини

21.10.2023 16:50

6 бичи акули ненадейно се настаниха на голф игрище, после изчезнаха

Видян 7732 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За играчите на голф оставането извън водата може да е разликата между победата и загубата. На едно игрище в Австралия това е разликата между живота и смъртта.

Защото Карбрук в Куинсланд се гордееше с членство, което не приличаше на нито един друг голф клуб на планетата: шест местни бичи акули.

От мистериозното им пристигане до опустошителното им изчезване 17 години по-късно - това е историята на най-рисковата водна опасност в спорта.


Пристигане

Езеро на голф игрище без излаз на море, разположено на около 14 километра от Тихия океан, може да звучи като твърде далечно плаване за всяка риба, но бичата акула е известна с това, че потапя перките си в различни местообитания.

Речна акула, сладководна акула, устиева акула, лебедова акула - разковничето е в другите ѝ имена. Макар да обитават топли и тропически води по целия свят, бичите акулите имат органи, специално приспособени да задържат сол, което им позволява да навлизат дълбоко в сладководни среди, които биха се оказали фатални за други акули поради загубата на натрий.

Ето защо присъствието на едрогърдите акули с тъп нос в река Логан, която се влива във вътрешността на страната по средата на пътя между Бризбейн и Голд Коуст, преди да се извие около голф клуба Карбрук, не е било истинска изненада за местните жители през 90-те години на миналия век.

Нямаше и тежки наводнения.

Поради субтропичния климат на региона, клубът е гореща точка за наводнения още от създаването си през 1978 г., като многократно е заливан от вода, включително през 1991, 1995 и 1996 г.

Валежите са били толкова проливни, че в последните три случая около 100-метровият мост, разделящ реката от превърнатото в пясъчна мина езеро до 14-та дупка на игрището, е бил напълно потопен. Бил отворен нов коридор и някъде по време на тези три временни прозореца шест бичи акули се плъзнали в непознати води.

Когато сухоземният мост изсъхна и се реформира, вратата се затвори зад тях. Тя остава затворена в продължение на 17 години, когато следващото тежко наводнение през 2013 г. отново проправя път към реката.

Към края на века по фарватерите на Карбрук започват да се носят слухове - всички те идват от 14-ия грийн.

Съобщава се за силни пръски, големи тъмни фигури, движещи се под повърхността на езерото, и дори за смехотворни твърдения за висока гръбна перка, която се промушва през водата. "Акулата от Карбрук" се превърна в своеобразна народна легенда, австралийският Йети, Йети или - което е местна версия на друг известен митичен звяр, обитаващ езерото.

"Чудовището от Лох Нес доста прилича на това, което почувствах", казва генералният мениджър на Карбрук Скот Уагстаф пред CNN.

"Изглеждаше възможно, но в този момент нямаше достатъчно факти за това".


Това се случва до началото на 2000 г. , когато вестник "Куриер мейл" от Бризбейн превръща фолклора във факт, публикувайки снимка на една от акулите - спомня си Уагстаф. Въпреки че е играл в клуба от години, той никога не ги е виждал с очите си, когато започва работа там през 2010 г.

Решен да задоволи любопитството си, Уагстаф се отправя към езерото, въоръжен с фотоапарат и малко месо. Едва стръвта изплува на повърхността, и вече се появи акула.

Зашеметеният Уагстаф направи няколко снимки, след което засне кратко видео на телефона си, за да го публикува онлайн. Според собственото му признание кадрите са "ужасни", но интернет ги възприема: вирусният видеоклип в YouTube е събрал повече от 2,3 милиона гледания до момента.



 Интересът на медиите се разраства и клубът приема своите наематели със зъби с пълна сила.


В логото на клуба е добавена бича акула, младежката му програма е наречена Junior Shark Academy, а на турнири и корпоративни събития се провеждат хранения - включително една специална сватба през 2009 г., на която всичките шест акули се появяват едновременно, спомня си Уагстаф.


Въпреки привързаността си към акулите, Уагстаф не иска да ги нарича домашни любимци, макар че нарича една от тях "Пач", благодарение на характерната й окраска на гърба.


В сравнение с крокодилите и змиите, които обитават други игрища в страната, акулите на Карбрук са изключително малко на брой. Бяха предприети само две мерки за управление на риска: предупредителни табели около езерото и отказ от всякакъв бизнес от потенциални гмуркачи, които извличат топки от езерата на игрищата, за да ги продадат.


Безпрецедентен


Увлечението се разпространи далеч отвъд границите на Австралия и предизвика интереса на един учен и изследовател, който обича акулите и работи в Рурския университет в Бохум, Германия.


През август 2023 г. д-р Петер Гаусман публикува в списанието Marine and Fishery Sciences своето изследване за акулите от Карбрук, озаглавено "Коя е най-голямата риба в езерото?". Според него продължителното им пребиваване хвърля нова светлина върху това колко адаптивни са бичите акули.


Дори и без персонал, който да храни акулите, гладът не е бил причина за безпокойство в езерото, дълго 700 метра, широко 380 метра и дълбоко 15 метра, гъмжащо от риба - от кефали до тарпани и каракуди.


Гаусман изчисли, че акулите трябва да консумират половин тон риба годишно - или 0,44% от телесното им тегло на ден - за да задоволят енергийните си нужди. След като са били малки при пристигането си, наблюденията потвърждават, че до 2013 г. те са пораснали до здравословни размери между 1,8 и 3 метра.


Според Гаусман само два пъти преди това са регистрирани бичи акули, които оцеляват с години в изолирани водни басейни, но нито една от тях не е издържала толкова дълго.


През 80-те години на миналия век една група оцелява поне четири години в сладководното езеро Баяно в Панама, а друга оцелява десетилетие на висока соленост в езерото Сейнт Лусия в Южна Африка, след като попада в капан през 2002 г.


Престой от поне 17 години във води с ниска соленост - повече от половината от живота на бичата акула - е безпрецедентен.


"Това необичайно събитие за първи път показа по достоверен начин колко дълго бичите акули са в състояние да оцелеят в тези среди с ниска соленост", каза Гаусман пред CNN.


"Изследването показа, че бичите акули вероятно нямат ограничения за времето на пребиваване в сладководни среди като езера и реки и вероятно - поне теоретично - са в състояние да прекарат целия си живот в тези местообитания."


Изчезнали


За съжаление на Гаусман и Карбрук истинската степен на оцеляването им остава неизвестна.


Изминали са осем години, откакто за последен път е била забелязана акула в езерото. Изчезването им е загадка дори за Гаусман.


Честотата на наблюденията спада след наводненията през 2013 г., което води до опасения, че някои акули може да са се върнали в реката или да са загинали в резултат на бурята. Само две акули са потвърдени като мъртви; едната е намерена да плува на повърхността, а другата е убита при незаконен риболов.


Уагстаф, който никога не е забелязвал признаци на лошо здравословно състояние сред акулите при повече от 100 наблюдения, ги е виждал само закратко. Гаусман смята, че е малко вероятно останалите акули да са загинали по "естествен начин" поради загуба на натрий или поради друга "анатомична" повреда, като се има предвид тяхната приспособимост, и затова теоретично смята, че по-нататъшният незаконен риболов е "най-вероятното" обяснение за изчезването им.


Каквато и да е причината, отсъствието се усеща остро от клуба.


"Не можеш да се сдържиш - вървиш покрай езерото и гледаш навътре, чакайки да зърнеш как някоя перка пробива водата", каза Уагстаф.


"Членовете обичаха факта, че голф игрището им е уникалното място в света, където има акули; те просто го приеха.


"С удоволствие ще ги видим отново."


Миналата година игрището е било залято от най-голямото наводнение, регистрирано някога в района - казва Уагстаф. Макар и да е било финансово опустошително и да е затворило клуба за два месеца, то е породило надежда, че нови акули може да са преминали от реката, за да населят отново езерото.


Само времето ще покаже, но "Карбрук" вече планира бъдещето си без своя талисман. Планира се през следващото десетилетие езерото да бъде запълнено и там да бъде изградено ново игрище, като впоследствие всички морски обитатели - включително потенциалните акули - бъдат преместени в други води.


 Източник: CNN


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.