Голяма бяла акула на име Buckethead край бреговете на мексиканския остров Гуадалупе

Свързани новини

15.10.2023 08:00

Експерт по акулите, загубил крака си от тигрова акула, разкри какво НИКОГА не трябва да правите

Видян 13526 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сърфист и фотограф сподели как хората могат най-добре да избегнат нападение от акула - нещо, което самият той е преживял в младежките си години.

44-годишният Майк Кутс губи десния си крак до прасеца, когато през 1997 г. е ухапан от тигрова акула, докато кара бодиборд край бреговете на Кауай, Хаваи. При нападението той губи толкова много кръв, че според лекарите е трябвало да умре.

Въпреки това, вместо да се страхува от тези върхови хищници, той става природозащитник и посвещава живота си на заснемането на хипнотизиращи фотографии на акули.

След като е плувал с акули през последните две десетилетия, Майк е разбрал, че има важни козове и забрани, които трябва да вземете предвид, ако срещнете акула.  

Той разказва пред MailOnline Travel: "Най-безопасният начин да бъдете под водата с акули е да имате добра видимост и много да се съобразявате с тях. Те са хищници от засада и ако знаят, че вие знаете, че са там, е много по-безопасно".


Когато фотографите се опитват да заснемат тези същества, една опасна грешка, която могат да направят, е да се разсеят с фотоапарата.

Майк, който неотдавна издаде зашеметяваща фотокнига с фотографии на акули, озаглавена "Акула: портрети", казва: "Те се увличат да гледат прекалено много през визьора на фотоапарата и не осъзнават какво се случва около тях, особено ако в района има много акули".

Кога е най-вероятно акулите да нападнат? Майк казва, че хората могат да провокират нападение, ако са в "мътна вода" или "се пръскат и изглеждат като ранено животно".

Той съветва: "Не се плискайте, не се паникьосвайте, а ако сте под водата, винаги гледайте акулата и се правете на големи". Грешка е да се отвръщате от тези същества, казва той и предупреждава: "Не обръщайте гръб на акула".

Има и някои червени знамена, които подсказват, че акулата се готви за атака. Те пускат гръдните си плавници, извиват тялото си и плуват хаотично - обяснява Кутс.


Но въпреки че някои може да си мислят, акулите нямат намерение да ловуват хора, отбелязва Коутс. Той казва, че най-голямата заблуда за тези същества е, "че акулата иска да ви ухапе веднага щом влезете във водата". Всъщност това е "най-далеч от истината", казва той.

Коутс смята, че погрешният страх на хората от акулите е до голяма степен отговор на представянето им в Холивуд - с филми като блокбъстъра "Челюсти" от 1974 г. - и в медиите.

Най-големият положителен ефект от работата му, разкрива той, е, че може "да сподели завладяващи, автентични изображения с тези, които обичат акулите, и с тези, които не са запознати с тях, да покаже една нова страна [на акулите]".


Той се надява, че новата му фотокнига ще покаже как "акулите са неразбрани, прекрасни като тема и необходими в нашите морета за една здрава планета".


 Източник: DailyMail



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион