Свързани новини

28.05.2019 14:30

4% ГЕРБ пред БСП в София, червените "вземат" 3 района, а сините - 2 от 24

Видян 4027 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Интригуващи местни избори предстоят в София след 4 месеца, от които 2 ваканционни, тъй като резултатите от европейските показват сближаване на подкрепата за ГЕРБ и БСП, както и висок резултат на ДБ. А двата вида вот са сравними, включително и по активност.


В най-големия 23 МИР по данни на ЦИК разликата между властта и червените е 1,71% - 27,94:25,23%. Пак там 19,67% има Демократична България.


Общата разлика за града между БСП и ГЕРБ е към 4% или около 15 000 гласа, а вдигането на електората на опозицията е 20 000 избиратели – почти целият ръст на червените от общо 26 000 в цялата страна спрямо миналите евроизбори от 2014 г., изчислява техният щаб.


БСП се налага в най-икономически развития и втори по население Район Младост, в престижния Район Изгрев, където е прословутият апартамент с частен асансьор на Цветан Цветанов, 3-етажния петнхаус на шефа на КПКОНПИ, жилищата на Цецка, Вежди, Горанов и други видни дейци на ГЕРБ, чиито прокурорски проверки висят, а социалистите печелят и в работническия Район Красна поляна.


Най-престижните райони Средец и Лозенец гласуват най-много за  Демократична България. В сърцето на София сините събират 3512 гласа срещу 3099 на ГЕРБ и 2103 на БСП, похвали се общинската синя съветничка Марта Георгиева. В Оборище работата е на кантар между ДБ и ГЕРБ с превес на управляващите.


Това показва трудно прогнозируема кметска битка по райони, тъй като по принцип демократите и социалистите често играят заедно срещу властта, когато се гласува на местни избори.


Важно е да се отбележи, че резултатът на Десислава Иванчева от 30 000 гласа, които са предимно софийски, й дава шанс, ако запази инерцията си до изборите и създаде прилична съветническа листа, да вкара не просто представители, а цяла група в Столичния общински съвет – там минимумът е 5 души.


До местния вот не бива да се изключва и появата на нов или нови проекти, а те със сигурност ще се прицелят за пробив в София. Това допълнително ще размеси картите и ще затрудни досега лесната за решаване и предвидима политическа задача.


Тази моментна снимка дава да се разбере, че конструкцията на новия местен парламент вероятно ще бъде много по-сложна, отколкото през последните 12 години с безспорна доминация на ГЕРБ.


А това пък ще направи задачата на кмета на града изключително трудна, тъй като той е с вързани ръце без подкрепата на Столичния общински съвет.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.