Николина, Сашо, Цоньо и Вели, които ще свирят с Парижката филхармония

Свързани новини

16.02.2022 09:24

4 деца от ромския квартал на Сливен свирят в Парижката филхармония

Видян 1732 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Четирима млади музиканти от ромския квартал "Надежда" в Сливен ще свирят в зала "Пиер Булез" на Парижката филхармония на 26 февруари, съобщи Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж, предаде Медиапул.


 


Децата са поканени да се включат в класически концерт на 120 младежи от 27 държави в рамките на проекта "ДЕМОС" на една от най-големите филхармонии в света, която дава сцена на деца от социални групи със затруднен достъп до култура и образование.


 


Концертът е организиран под патронажа на френския президент Еманюел Макрон в рамките на Френското председателство на Съвета на Европа и обединява млади музиканти от европейски организации, които развиват подобна дейност.


 


Българският културен институт в Париж и фондация "Моменти" са партньори по проекта.


 


Ще бъдат изпълнени части от произведения на Григ, Равел, Мусоргски, Одата на радостта на Бетовен, които музикантите от България вече упражняват от началото на годината.


 


Съвместните репетиции на всички участници от различните държави с екипите на Парижката филхармонията ще започнат седмица по-рано, когато децата ще пристигнат в Париж.


 


Концертът ще бъде под диригентството на Ребека Тонг, отличена с първа награда на състезанието La Maestra 2020 и Корина Неймайер - творчески и музикален директор на Филхармонията в Люксембург от септември 2020 г.


 


Четиримата български участници са Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков, Николина Николаева и Вели Дормушев.


 


Те са част от филантропския проект "Музиката вместо улицата" на цигуларя Георги Калайджиев. В него, вече 12 години, деца от ромската махала в Сливен изучават различни инструменти и свирят класическа музика.


 


 


 


Там е роден и самият Калайджиев, инициатор и двигател на инициативата, когото цигулката превежда през музикалното училище в Бургас, Музикалната академия в София и 20-годишна кариера в "Софийски солисти" с концерти по цял свят.


 


По-късно се установява в Германия, където днес поделя времето си между неговия малък камерен оркестър и инициативата "Музиката вместо улицата". Проектът се реализира заедно с дългогодишната му партньорка в живота Мария Хаушилд.


 


Преподавател в школата и един от стълбовете на инициативата е и Радка Кусева, която работи с Георги Калайджиев от самото създаване на проекта.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни