Свързани новини

04.02.2019 09:32

3 млн.лв. надплатени за Ларгото, доказа АДФИ

Видян 3191 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Злоупотребите около Антична Сердика са факт, сочи доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), пише Фрогнюз. Инспекторите подробно се запознават с процедурите и самия градеж още в края на 2016 г.. Финансовият инспектор от АДФИ констатира, че с утвърждаването на документацията за обществената поръчка е утвърдена и методика за оценка на офертите. В крайна метка участникът ДЗЗД Антична Сердика получава максимален брой точки.Проверяващите установиха, че в рамките на поръчката се сключва и втори договор с фирмата на стойност 2 271 464,86 лв. с ДДС.


Тези пари са дадени чрез процедура Договаряне без обявление от страна на Министерството на културата (МК) заради т. нар. обща формулировка „непредвидени разходи“ за СМР. За изпълнението на СМР, предмет на договора, не е определено конкретно отговорно длъжностно лице.  Такова не е определено и в сключеното допълнително споразумение към договора.Според Фрог  прокуратурата през 2017г. е знаела за проблемите при строежа на Ларгото, след като АДФИ приключва проверката и предава доклада на държавното обвинение.


В крайна сметка такива „непредвидени разходи” наистина възникват. Чрез процедура Договаряне без обявление МК сключва нов договор с ДЗЗД Антична Сердика за извършване на нововъзникнали, поради непредвидени обстоятелства, допълнителни СМР. Общият размер на изплатените суми от Министерство на културата на ДЗЗД Антична Сердика по втория договор за СМР е 2 226 914, 87 лв. с ДДС.


За основание за сключване на Допълнителното споразумение от МК са посочени непредвидени обстоятелства, наложили промяна в сроковете на договора  - неприключили археологически проучвания на новооткрити археологически структури, наложили спиране на дейностите.


 


В писмо от гл. секретар на МК е посочено, че сключването на допълнителното споразумение е обусловено и от наличието на краен срок за плащания, както и от верифицирането на разходите от Управляващия орган по  съответната ОП. Посочено е, че плащанията по европейския проект след датата 31.12.2015 г. ще са за сметка на бюджета на МК, което е нецелесъобразно с оглед реализирането на проекта и разходването на публични средства.


Самата финансова инспекция е възложена във връзка с постановление на прокурор от СГС, по повод на постъпил в прокуратурата сигнал.


Агенцията илзиза с проверка за законосъобразност при разходване на средствата, отпуснати за осъществяване на проект Антична Сердика. След приключването на финансови инспекции, възложени от органите на прокуратурата, докладите се изпращат на прокурора, възложил инспекцията. Финансовият инспектор установява, че строителството на обекта е спирано многократно.



Проверка на АДФИ установява, че е "налице незавършване на СМР до степен на съществено завършване до датата на приключване".



Съгласно договора в случай че Изпълнителят не е завършил СМР до степен на съществено завършване до датата на приключване, той задължава да плати неустойка на Възложителя в размер на 0,2% на ден от цената за изпълнение на договора, за всеки ден от забавеното изпълнение, но не повече от 20 % от цената за изпълнение на договора.


Финансовият инспектор констатира, че МК не е начислило дължимата неустойка в размер на 753 796, 08 лева, за това че изпълнителят - ДЗЗД Антична София е завършил СМР до степен на съществено завършване до датата на приключване със 36 дни закъснение.



След изготвяне на доклада е получено уведомление от МК, че са  предприети действия по събиране на начислената неустойка  и се завежда дело в СГС.


Финансовият инспектор е изискал и писмени обяснения защо, след като са установени пропуски, включително неизвършени и незавършени и/ или недобре извършени видове СМР на строежа, предвидени в одобрените проекти и договора за строителство, МК не е начислило неустойка.


От АДФИ не успяха да установят и размера на дължимата неустойка в размер  на 100 % от стойността на некачествено или неточно извършените СМР, т.к. в писмото от МК не е посочена общата стойност на лошо или частично изпълнените СМР.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Където и да пипне прокуратурата е гнило и Корупция , но тя няма да го направи докато не се уреди длъжност на цацаруна, защото държи ББ за топките!!Защо не се заинтересува и за санирането ? Във всеки гербаджииски ОБЩ.съвет има по няколко общински съветника , които са посредници между фирмата строител и общ. съвет и получават комисионни от стр. фирма!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв