Свързани новини

30.01.2019 17:57

Министър „спестил” 754 000 лв. на строител, потвърдено и от съда

Видян 5732 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Журналистката и депутатка от БСП Елена Йончева разкри данни за корупционни действия на министъра на културата Боил Банов от времето, когато е бил зам.-министър на Вежди Рашидов в кабинета Борисов 2 през 2016 г. Тя представи на записи на негова беседа с подчинените му и на телефонни разговори, от които става ясно, че Банов е задействал незаконна схема, за да опрости санкции за неустойка на частна фирма в размер на 700 хил.  лв. за ремонта на Ларгото. При това става въпрос за европейски средства, поради което казусът е отнесен към службата по измамите ОЛАФ, заедно с цялата документация, доказваща фактически далаверата.
Припомняме, че Античният комплекс Сердика струваше близо 20 млн. лв., платени с пари от ЕС и съфинансирани от държавния бюджет. Скоро след това протече, дефектите са видни с просто око и днес. Напомняме също, че кой знае защо министерството води титанична битка със Столичната община то, а не тя да работи по обекта. Интересно е също защо варненска фирма, близка до местния строителен бос Велико Желев, който нашумя с уникалния строеж на булевард за рекордните 38 млн.лв. на км, минаващ право през стадион, е получила обекта. Повече по темата в следващи наши броеве....
Аферата около ремонта бе наречена Ало, Банов, заради начина, по който министърът на културата започва телефонните разговори от записите, по аналогия с аферата Ало, Ваньо отпреди години, когато пак телефонен запис разкри как министър-председателят Бойко Борисов спира митническа проверка в момента на екшъна на бизнесмена Мишо Бирата, пак от Варна, който по-късно намери смъртта си при неизяснени до днес обстоятелства.

СРС-тата сега са регистрирали как министърът дава указания на служители на ведомството да бъдат подправени документите, така че изпълнителят да няма неустойка. След това, с репликата: „Ало, Банов съм” за старт, разговаря за същото с „независимия” надзор, за да не си прибере държавата сумата. И накрая, разговаря отново по телефона с ръководителя на проекта и се договарят как да синхронизират подправянето на документите. Сумата би трябвало да бъде наложена като санкция за забавяне на изпълнението на проекта, подчерта Йончева. Освен неустойката от 700 хил. лв.,  е трябвало да бъде потърсена и сума от поне 315 хил. лв. Общо става дума за 1,015 млн.лв.
Ето и част от въпросният разговор по телефона с инж. Драгомир Драганов, ръководител на проекта от страна на изпълнителя ДЗЗД Антична Сердика:
” – Добър ден, здравей, Банов съм, зам.-министъра. Абе, вижте понеже има констатирани 33 дни от МРРБ забавяне при изпълнение на СМР и КРР. Което означава 700 хил. лв. като пари. Което означава, че ние трябва да почнем да ви съдим за неустойка. Сега – има такова предложение: намираме две по 15-16 дни празни, във времето назад, в които


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Осран до ушите крещи,че миризмата идва от други гащи.Много баластра има в основите на този съвет от министри пенкилер.Сринахте държавицата ни.Тръгвайте си,защото този път камъните по тиквите ви,ще са по-вече.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

стрелец