Свързани новини

06.06.2012 17:11

3-ма в Мъртвата зона на бомбите, спасителен самолет се сгромоляса в храстите

Видян 1207 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Издирването на 3-мата работници от склада за обезвреждане на боеприпаси, който се взриви във вторник край пътния възел Петолъчката до село Лозенец, продължава. Изчезналите са били на смяна в Склад 1, където е станал взривът. Самоличността им бе установена още снощи, а техните близки - уведомени. „Повреда в системата за чекиране, вследствие на взрива, е причината 6 часа по-късно да се установи, че липсват хора“, каза кметът на община Стралджа Димитър Андонов. Издирването е започнало след като ръководителят на смяната, който е бил в болница, е дал на собственика на фирмата точната бройка с работници. 21 са били работниците в склада по време на инцидента. Там е имало и 4-ма служители на охраната. Общо 18 от тях са изведени след взрива.


9-има души бяха ранени. Поредното безумие, което може да се случи само у нас, стана именно в критичния момент, когато тези 3-ма души бяха в опасност и никой не успя да им помогне. Безпилотният самолет, изпратен да ги търси, падна в храсталаците вследствие на силния вятър в района. Българска работа, щеше да е смешно, ако не беше тъжно... Окръжна прокуратура в Сливен е образувала досъдебно производство заради взривовете. Започнато е и разследване за причините за инцидента. Иззети са и документи от фирмата Берета Трейдинг, която стопанисва взривилият се склад. Оказа се, че работниците са били без трудов договор, без осигуровки и то за 350 лева на месец. Когато се е случил първият взрив, в производствения цех № 1 е имало 5-има служители, като 3-ма са работили, а другите 2-ма били излезли на терасата. Взривът е бил със сила на 10 тона тротил, потвърди военният министър Аню Ангелов. Той каза, че фирмата е имала договор за утилизация на боеприпаси от Челопечене, но освен това е имала складирани и други боеприпаси, тъй като тя търгува с такива стоки. По договора за утилизация й били дадени 272 тона боеприпаси. Малка част от тях били извлечени от Челопечене. По думите на зам.-министър Валентин Радев на мястото има кратери, единият от които е около 5-6 метра. Взривен е единият склад, зад него по-голям склад също. Две бронебойни машини, тип Пустинна котка на Министерство на отбраната, са обходили района на експлозиите около Петолъчката за около два часа и са излезли от базата около 12,30 ч. По предварителни данни на следователите, които са били на обход с машината, видимо са нанесени сериозни материални щети, но не са открити следи от тримата работници, които са в неизвестност. Допуска се, че е възможно телата им да са напълно унищожени следствие на мощния взрив и опустошителния пожар, който се е разразил веднага след него. “Обстановката е много лоша. Горе положението е страшно. Има огромен кратер и разхвърляни множество парчета бетон”, заяви следователят Георги Илиев.


Първият взрив е усетен към 14,40 във вторник. Продължава да е отцепена 3-километрова зона за сигурност. Остава затворен пътят София - Бургас в района на Петолъчката. Пътят от Бургас към София се отбива още при Карнобат. Преди 4 години на 3 юли зверски взрив на складове с боеприпаси стана във военното поделение на Челопечене и през 2010-а в старозагорското село Змейово.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион