Половината от тези гласове пък са в София, което подсказва изключителна централизация на вота за онова, което по инерция наричаме Десница, въпреки че от 4-те му съставки дясна е само партията ДСБ, която – апропо – и печели единствените двама кметове на тази коалиция – бившият министър на ГЕРБ Трайчо Трайков в софийския район Средец и другия централен столичен район Триадица.

Свързани новини

01.11.2023 14:40

273К гласа за ППДБ са като 10% на избори за НС, ГЕРБ е с 537К

Видян 2368 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

4,5 пъти повече общински съветници, 0 срещу 71 общински кметове от първи тур в полза на генералската партия, чака още 95 балотажа, а екс-сините разчитат на повечето от столичните районни, засега имат двама в София

Без ала-бала с машините сме 7-10 процента интелектуалци: тази оценка на Кирил Петков от прословутите записи пред създаването на Сглобката между неговата ПП,ДБ и ГЕРБ, позната още като Кабинет Денков, както и повечето други неща от онзи разговор се оказа факт.


С 273 184 гласа ППДБ биха имали 7-8 на сто от вотовете на българите, при това с бонуса, който даде на тяхната коалиция скандалът с машините и решението на ЦИК да ги махне от първия тур на изборите.


Половината от тези гласове пък са в София, което подсказва изключителна централизация на вота за онова, което по инерция наричаме Десница, въпреки че от 4-те му съставки дясна е само партията ДСБ, която – апропо – и печели единствените двама кметове на тази коалиция – бившият министър на ГЕРБ Трайчо Трайков в софийския район Средец и другия централен столичен район Триадица.


На този фон ГЕРБ, който има 1 от министрите в кабинета, отчете, че след местните избори в неделя печели на първи тур в 95 общини, от които седем областни града. В 71 общини ГЕРБ е на балотаж, включително в 17 областни града. Общият брой кметове, които генералската партия ще спечели са около 150. А това е повече от половината от общо 265 български общини.


Проблемът на Борисов е загубата на кметския стол на „перлата в короната” София, но спечелените мандати за общинския съвет дават възможност ГЕРБ да участва в „сглобки” и в дясно, и в ляво като балансьор. А именно градският парламент разпределя над 2,555 млрд.лв.бюджет, както и паричните потоци и ръководствата на общинските дружества.


В балотажите за районни кметове, логично, генералската партия се представя традиционно най-добре, освен в Банкя, и в „панелните спални” на Западна София – градове в градовете като Люлин и Надежда, а е най-слаб, също традиционно, в южния 23 МИР..


Въпросът е обаче какво биха правили районни кметове от ППДБ без собствен бюджет, ако в СОС няма Сглобка с ГЕРБ и мнозинство от останалите партии реши да ги бойкотира.  


ГЕРБ печели на изборите с листите си традиционните за тази партия през последните години около 600 000 гласа. Точно число е 537 094.


Тя взема 1499 местни депутати в страната срещу, 356 общински съветници на ППДБ. „Дори БСП и ДПС имат повече от ППДБ в страната. Това са мандатите", обобщи Борисов.


Радостина Тонева


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 01.11.2023 23:46

    115000 с дълъг ковид - три четвърти ваксинирани и някои от тях тичат пак да се бодат съвсем оглупели

  • 001 Anonimen 01.11.2023 23:43

    Дали ЕС успя да даде смислено обяснение на 27 процента увеличена смъртност в Германия спрямо 2019 и приблизително същите проценти в другите набодени страни? Изключения - България и Румъния със спад от шест процента. ЕС статистиката го казва

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец