Настоящата година ще бъде най-топлата в световен мащаб

Свързани новини

06.12.2023 09:33

2023 счупи рекорда за най-горещата година в световен мащаб

Видян 1068 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Настоящата година ще бъде най-топлата в световен мащаб от началото на измерванията в средата на XIX век, съобщи Службата за наблюдение на климатичните промени на Европейския съюз "Коперник", предаде ДПА.


Практически е невъзможно това да се промени преди края на декември, заявиха от обсерваторията. Най-топлата година досега е била 2016 г.

По-рано се предполагаше, че през 2023 г. ще бъде поставен рекорд по отношение на средната глобална температура. В средата на ноември американската агенция за климата NOAA заяви, че има 99% вероятност годината да бъде най-топлата от 1850 г. насам. Въпреки това нито една от съответните институции все още не се беше ангажирала изцяло с този рекорд.

Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата за климатични промени "Коперник" (CКПК), посочи в изявление, че 2023 г. е поставила температурни рекорди за няколко месеца едновременно - включително през ноември.

"През 2023 г. вече са регистрирани шест рекордни месеца и два рекордни сезона. Извънредните глобални температури през ноември, включително два дни, по-топли с повече от 2 градуса по Целзий над прединдустриалния период, означават, че 2023 г. е най-топлата година в регистрираната история", каза тя, цитирана от БТА.

Във вторник годишният доклад за глобалния въглероден бюджет, публикуван на Конференцията на ООН по изменението на климата в Дубай (КОП28), показа, че глобалните емисии на въглероден диоксид от изкопаеми горива като въглища, нефт и природен газ продължават да се увеличават.

Очаква се през 2023 г. те да достигнат рекордното ниво от 36,8 милиарда тона годишно. Това е с 1,1 % повече от 2022 г. и с 1,4 % повече от 2019 г., предхождаща пандемията от коронавирус.

"Докато концентрациите на парникови газове продължават да се увеличават, не можем да очакваме резултати, различни от тези, които се наблюдават през тази година", заяви директорът на СКПК Карло Буонтемпо. "Температурата ще продължи да се повишава, както и въздействието на горещите вълни и засушаванията. Постигането на нулево нетно потребление възможно най-скоро е ефективен начин за управление на климатичните рискове."


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец