най-големият айсберг в света е в движение

Свързани новини

03.12.2023 07:30

След 30-годишно "застояване" най-големият айсберг в света е в движение

Видян 22592 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След 30-годишно "застояване" на мястото най-големият айсберг в света е в движение.

Наречен А23а, леденият блок е с площ около 3989 кв.км - повече от два пъти по-голям от Голям Лондон (1572 кв. км) - и е дебел цели 400 метра.

A23a, който има формата на "зъб", сега се носи на север от вятъра и океанските течения "със скорост", след като 30 години е бил приземен на океанското дъно.


Той се носи покрай Антарктическия полуостров (който стърчи от континента като опашка) и би трябвало да се разпадне поради по-бурните води, когато достигне открития океан.

Обекти с размери като А23а трябва да бъдат постоянно следени след откъсването, тъй като могат да представляват заплаха за корабите, както и за дивата природа.


 За разлика от много от големите айсберги, които се откъсват от Антарктида и отплават, A23a се е придвижил само на няколкостотин км, откакто се е откъснал от ледения шелф Филхнер през август 1986 г.

Липсата на движение се дължи на това, че той е "заземен" (или заклещен) на морското дъно и в резултат на това е по-малко уязвим към раздробяване.

Сега обаче огромният айсберг се е освободил.

Айсбергите се "забиват" в океанското дъно, когато килът им - частта под повърхността на водата - е по-дълбок от дълбочината на водата.

Д-р Андрю Флеминг, експерт по дистанционно наблюдение от Британската антарктическа служба, заяви пред Би Би Си, че е забелязал първите признаци на движение на А23а още през 2020 г.

'Той е бил заземен от 1986 г. насам, но в крайна сметка е щял да намали размера си достатъчно, за да загуби сцепление и да започне да се движи', каза той.


"[Чудехме се] дали не е възможно да има някаква промяна в температурата на водата в шелфа, която да я е предизвикала, но единодушното мнение е, че моментът просто е настъпил.

Американският планетарен учен Линди Елкинс-Тантън е част от експедиция на път за посещение на А23а, според последната ѝ публикация в X.


Очаква се айсберг А23а да достигне до Антарктическото циркумполярно течение, което тече около Антарктида.

Той може да се забие отново в близост до Южна Джорджия - остров на север в южната част на Атлантическия океан, който е гореща точка за тюлени и морски птици.

Ако това се случи, експертите се опасяват, че може да наруши хранителния режим на съществата - например, ако паркира в район, където обикновено се търси храна.

Но ако се разтопи, минералите, освободени от леда, биха могли да осигурят хранителни вещества за организмите в дъното на океанските хранителни вериги.

В много отношения тези айсберги са животворни; те са отправна точка за много биологични дейности - казва д-р Катрин Уокър от Океанографския институт в Уудс Хоул, Масачузетс.    

Рекордът за най-голям сегашен айсберг се променя през повечето години, тъй като от антарктическия континент се отделят нови айсберги, които впоследствие се разпадат на по-малки части.

Повишаването на температурата на водата и въздуха, причинено от глобалното затопляне, предизвиква нестабилност по бреговете на Антарктида и Гренландия, ускорява топенето и увеличава скоростта на претопяване.


 Източник: DailyMail



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева