2000% ръст в продажбите на луксозни автомобили в Азербайджан "не е заради Русия"

Свързани новини

24.03.2024 07:03

2000% ръст в продажбите на луксозни автомобили в Азербайджан "не е заради Русия": Автомобилно лоби в Обединеното кралство

Видян 9103 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Безпрецедентният ръст на износа на автомобили от Обединеното кралство за Азербайджан не е свързан с Русия или с избягването на санкции, твърди Британското дружество на производителите и търговците на автомобили (SMMT), цитирано от Sky News.


По-рано медията съобщи, че продажбите на автомобили за южнокавказката държава са отбелязали огромен ръст през миналата година, като са се увеличили с 2000% в сравнение с петте години преди 2022 г. Обединеното кралство забрани вноса на автомобили на стойност над 42 000 паунда (53 300 долара) в Русия, след като Москва започна военната си операция в Украйна, а също така забрани продажбите на стоки с "двойна употреба" в страната.


Според анализ, извършен от Sky News, за същия период от време се наблюдава почти едновременното нарастване на износа на автомобили от Азербайджан за Русия.


Говорител на SMMT обясни рязкото увеличение, като подчерта, че Азербайджан представлява "процъфтяващ самостоятелен пазар" и че няма доказателства, че автомобилите, изпращани в страната, са предназначени за Русия.


"Износът на превозни средства от Обединеното кралство за Азербайджан - както и за много други страни по света - се е увеличил поради редица фактори, сред които са процъфтяващата икономика, пускането на нови модели и нарастващото търсене", заявиха от SMMT.


Според анализа на Sky през първия месец на настоящата година Азербайджан е внесъл от Обединеното кралство автомобили на стойност 51 млн. долара. Досега южнокавказката държава не е била в топ 75 на експортните дестинации за британски автомобили, сочат данните.



Според информацията Азербайджан вече е на 12-о място по стойност на чуждестранния пазар за автомобили от Обединеното кралство, като изпреварва страни като Швейцария, Канада и Испания. В същото време няма директен износ на автомобили за Русия, според данни на HM Revenue & Customs, цитирани от новинарския канал.


Съобщава се, че подобно увеличение на британския износ се наблюдава и в други бивши съветски републики, включително Казахстан, Армения и Грузия. В първата от тях доставките на автомобили, произведени във Великобритания, са се увеличили с 800% през 2023 г., посочва Sky News.


"Където и да изнася автомобилната индустрия на Обединеното кралство, тя се ангажира да спазва всички търговски и икономически санкции и продължава да работи в тясно сътрудничество с правителството и новата Служба за санкции, за да гарантира ефективното прилагане на разпоредбите", заяви говорителят на SMMT пред канала.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион