Свързани новини

29.07.2013 15:40

20% от българите на ти с дрогата

Видян 951 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 300 хиляди души в България са зависими от наркотични субстанции, а засегнатите са общо около 20% от населението на страната. Това каза основателят и ръководител на терапевтичната общност „Ново начало” Желяз Турлаков,предаде Дартснюз. Най- малко от наркоманите са тези, които употребяват хероин – около 30-40 хиляди, докато поне 3 пъти повече хора употребяват системно амфетамини. Според ръководителя на „Ново начало” обаче зависимите към хероин са поне с 60 хиляди отгоре, но те не са отчитани, тъй като не са потърсили помощ.  


Според Турлаков най –трудна е промяната на обществените нагласи и бездействието на държавата що се отнася до зависимите. „Наблюдава се повишаване употребата на стимуланти, като по- важното е, че за тях няма медикаменти. Единственото нещо, за което знаем, че работи, са именно общностните терапии”, обясни Турлаков.


Експертът посочи и трите основни стъпки, през които преминава всеки, потърсил помощ. На първо място е откъсването на  хора, места и събития, които подтикват към злоупотреби. Това е 24- часова програма. След като зависимият е вече излекуван, започва ресоциализацията, където основна цел е да не се допусне ново затъване. Над половината от наркоманите в България вече са прекратявали поне веднъж своята зависимост, но са се връщали към нея.


3-тата фаза е на проследяването. Тя може да трае до 24 месеца и именно в тях е най- критичната фаза, в която човек може да се върне към старите си „навици”.   



Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец