Свързани новини

23.09.2021 10:34

2 г. по-късно в съда още няма дело за теча на данни от НАП

Видян 1670 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спецпрокуратурата вече 2 години не може да внесе обвинителния акт за хакерската атака срещу сървърите на НАП, при която в интернет пространството изтекоха личните, банковите и застрахователните данни на 5 милиона българи.


2 години, след уникалния за ЕС случай Специализираната прокуратура е приключила с разследването за хакерската атака срещу сървърите на Националната агенция за приходите (НАП) през 2019 г., заради която личните данни на милиони български граждани бяха разпространени онлайн. Това съобщи за Сега говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.


Въпреки че изминаха 2 години от скандала, все още няма внесен обвинителен акт в съда. Това предстои да стане след прецизиране на обвиненията, според Кръстев, който уточни, че фазата на досъдебното производство е към края си.


Малко след теча на данни от приходната агенция бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност ТАД Груп Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков, които получиха обвинения за кибертероризъм. Търговският директор на дружеството Георги Янков пък беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака.


Оттогава обаче разследването забуксува, въпреки че в началото прокуратурата се хвалеше с безспорни доказателства - публикувани бяха снимки, видео и други материали от наказателното производство, които да ни убедят, че Кристиян Бойков и неговите шефове от ТАД Груп са виновни. Наблюдаващият прокурор Евгения Станкова пък хвърли в общественото пространство "разкритие", че обвиняемите са се подготвяли да дестабилизират държавата, като проникнат в сървъра, който контролира напоителната система пред Народното събрание, и по този начин да я активират в неподходящ момент.


Освен, че делото за хакерската атака срещу НАП е далеч от своя край, приходната агенция все още не е платила наложената от Комисията за защита на личните данни глоба в размер на 5,1 млн. лева. Причината е, че санкцията е обжалвана пред Софийския районен съд, където процесът потъна във времето заради техническа експертиза, която трябва да установи дали НАП е положила достатъчно усилия да защити чувствителната информация, която съхранява.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.09.2021 10:46

    Такива дела простата и корумпирана съдебна система не може да реши, преди 2 години съдебната ни система се ръководеше от една тъпа банкянска тиква и образуваше дела по нареждането на тази тиква, затова и тези дела ще събират прахоляк в архивите, те нямат решение, защото нямат доказателства, имат само едно устно телефонно нареждане !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните