Свързани новини

03.02.2009 16:38

150 умни светофара борят трафика в София

Видян 2408 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Интелигентни светофари ще регулират движението в София, научи 19`. Столичната община има амбицията новата автоматизирана система да влезе в експлоатация от март. 150 светофарни уредби вече са подменени с т. нар. ледсветофари. Те били с 10 пъти по-евтини от старите си лампови събратя. Така, освен че ще заделя по-малко средства за тока на тези електрически „регулировчици“, няма винаги когато устройството даде на късо и изгори, на кръстовището да настъпва хаос и затапване на движението. Както вестникът писа, в момента в София светофари не липсват, но в повече от случаите те тормозят шофьорите, защото дори допринасят и за задръстванията. Една от причините е в това, че светофарите са морално и технически остарели и отдавна трябваше да бъдат заменени от ново поколение.
Подменените светофари са стъпка в тази посока.
За да бъдат новите 150 уредби освен икономични също и да работят в синхрон, вече се извършвало подмяна и на контролните табла към тях. Така светофарите ще бъдат управлявани от компютър. 
„Сменяме  старите аналогови контролери с цифрови“, обясни за 19` зам.-кметът по транспорта Александър Цветков. Според неговите думи компютаризираните табла на всяка от системите ще излъчва сигнал до команден център, от който те ще бъдат управлявани.
За реализацията на проекта, който обединява 150 светофарни уредби в една система и ги „държи“ под постоянен контрол, Столичната община е дала 1,5 милион лева.
Предимствата на компютаризираната системата са много. Досега например специалист е отивал на място, за да настройва ръчно уредбата. Сега това ще става дистанционно от центъра за управление.
Пак там компютрите ще подават на момента информация за повреда на един или друг светофар и ще може да се реагира веднага. 
Актуални данни за трафика от денонощно видеонаблюдение пък ще аргументира решението за промяна в програмата на светофарите и  определяне на честотата на смяна на светлините.
Целта е тази система за регулиране на движението да помогне за преодоляване на задръстванията по столичните улици.
Зам.-кметът Цветков не назова конкретни кръстовища, където вече са разположени умните светофари, но каза, че такива ще работят почти на всички големи трасета в София. 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни