Свързани новини

29.01.2019 09:32

1.2 млрд.лв. поръчка за калпавия турски строител на АМ Люлин

Видян 3062 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Строителят на най-късата (19 км) и вечно ремонтирана за 8 г. магистрала Люлин, доказал се с това "качество", спечели мега жп поръчката ни за 1.2 млрд.лв. Това е явен метан за султан Ердоган. С изненади приключи инфраструктурната обществена поръчка за модернизацията на жп линията Елин Пелин – Костенец.

Предварително сочените за фаворити консорциуми с български компании загубиха надпреварата с минимална разлика. Това е най-скъпата обществена поръчка за този програмен период с прогнозна стойност над 1.024 млрд. лева.
Най-сложният и скъп участък  ще се строи от турски консорциум, в който участват фирмите Дженгиз и Дуйгу, ангажирани с изграждането на новото летище на Истанбул, което е най-голямото в света.  Тогава на официалното откриване на летището присъства и българския премиер Бойко Борисов по лична покана на турския президент Реджеп Ердоган.
Припомняме, че същата компания Дженгиз ремонтира 400-метрова отсечка АМ Люлин, която се пропуква само седмица след отварянето си през 2010г.. Лентата и на този обект беше прерязана от премиера Борисов, в компанията на Плевнелиев, който тогава е регионален министър.
В настоящия търг участва и най-голямата българска строителна компания Джи Пи Груп. Преди няколко месеца обаче премиерът Борисов нареди тя да бъде изключена от всички обществени поръчки, финансирани с европейски и бюджетни средства.
Джи Пи Груп участва в консорциум, заедно с австрийската компания Щрабаг и не е отстранена от търга, но губи надпреварата за един от лотовете. Тя е изпреварена с минимална разлика в точките от обединение между китайската Чайна Комюникейшън Кънстракшън Къмпани и Трейс – София, което оферира с над 146 млн. лв. по-ниска цена от тази на Джи Пи.

Турският консорциум печели търга с минимална разлика от 1.45 точки пред друго обединение - ДЗЗД ЖП Елин Пелин-Костенец. В него влизат Сан Хосе Конструктора АД, Е.П.О.С - Емпреза Португеза Де Обрас Субтеранеас  С.А. и Главболгарстрой АД.
Обществената поръчка за модернизацията на жп линията Елин Пелин – Костенец беше обявена през юли 2017 г.. Последва обжалване и това е една от основните причини за голямото забавяне на избора на изпълнител. Някои от отстранените участници коментираха неофициално пред Mediapool, че е възможно да обжалват.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв