Алфа оставя на точно ръба за влизане Български възход (БВ) на Стефан Янев с 3,9% подкрепа. С теоретични шансове е Левицата! с 3,1%, а ИТН на Слави Трифонов по-далеч и има 2,3%. За „други” биха гласували 3,8%, а варианта „не подкрепям никого” събира 3,7%.

Свързани новини

30.03.2023 17:29

0,5% разлика между ГЕРБ и Доброто: Галъп и Алфа

Видян 1439 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сходна подкрепа за за партията на Бойко Борисов и основния им опонент в лицето на ПП-ДБ, прогнозират в последните си проучвания от Галъп и Алфа Рисърч. Агенциите дават различно първо място, но и в двата случая разликата между тях е 0,5%.


ГЕРБ-СДС лидира с 25,9% срещу 25,4% на Доброто, сочат данните на Алфа. Галъп пък дава 26,9 % за ПП-ДБ и втора позиция за партията на Борисов с 26,5%. Подобна разлика е много под статистическата грешка и на практика потвърждава паритета между двете водещи политически сили. Изследване по поръчка на 19' дава 1,05% разлика, също много под грешката от 3,5%.


Според двете агенции третото място ще се оспорва между ДПС и Възраждане. По данните на Галъп те получават по 13,3 % и 13 % съответно. Сараите имат 13,8%, а партията на Костадин Костадинов събира 13,6%, сочи проучването на Алфа. Агенцията дава 8,2% на БСП, а Галъп отчита 7,2 % за Позитано, което запазва петото място от всички досегашни допитвания.


Алфа оставя на точно ръба за влизане Български възход (БВ) на Стефан Янев с 3,9% подкрепа. С теоретични шансове е Левицата! с 3,1%, а ИТН на Слави Трифонов по-далеч и има 2,3%. За „други” биха гласували 3,8%, а варианта „не подкрепям никого” събира 3,7%.


Галъп дава 3,5% за БВ, 3,3% за Левицата! и точно 3% за ИТН. Според агенцията 3,3% биха предпочели „други” и 4,1% ще заложат на „не подкрепям никого“.
Делът на сигурните, че ще отидат до урните се запазва около 39%, прогнозира Алфа. Други 13% продължават да се колебаят, като е възможно да вземат решение в самия изборен ден. Промяната в начина на гласуване с връщането на хартиените бюлетини не изглежда да оказва силно влияние върху избирателите. Много по-сериозен фактор се очертава растящото недоверие към политиците и способността им да вземат ефективни управленски решения, което определя запазващото се ниско желание за гласуване, посочва агенцията


Кампанията е променила мнението за кого да гласуват на 11% от решените да отидат до урните. Обичайно между 7% и 15 % взимат решение в последните дни на кампанията. Т.е. сега този дял е на горния максимум за последните години, което също подсказва възможни обрати в рамките на самия изборен ден, отбелязва агенцията.


Според Галъп пък малко над 40,1 % са заявили, че със сигурност ще гласуват.
„Хората трябва да действат спокойно, да изберем тези, за които сме решили да гласуваме”, призова от ефира на Nova проф. Михаил Константинов, математик, бивш зам.-шеф на ЦИК и бивш председател на Съвета на директорите на Информационно обслужване.


„Демокрацията е справедлива – за каквото гласуваме, това и получаваме”, подчерта той. По негова прогноза ГЕРБ ще имат 70 мандата на вота от 2 април. „След тях са ПП-ДБ също със 70 мандата. ДПС е на трето място с 40 мандата – това ще бъде най-високото им постижение в целия демократичен преход. Възраждане ще имат до 35, а БСП - 20-25 мандата. От тук веднага се вижда, че без една от двете първи партии управление не може да има”, обясни Константинов.


Той обясни, че се очаква малко по-голяма избирателна активност. „3,2 млн. души гласуваха в България до април 2021 г. След това 3 пъти поред с по 600 хил. по-малко – до октомври 2022 г. Моята хипотеза е, че това намаляване се дължи на машинния вот. Сега очаквам спад с още 200-300 хил. гласа”, каза Константинов.


Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате