Свързани новини

20.02.2018 12:11

Радев: Отечеството не е бащиния

Видян 1563 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"От Апостола пазим едно теферче, кичур коси и кратки писма, но те струват повече от доктрина. Учат ни, че дела трябват, а не думи. Дават ни вяра, че времето нас обръща, но и ние него обръщаме. Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли? Циниците приемат тези въпроси с перзрение, както други в онези години вземаха Апостола за луда глава и мечтател. Тях обаче времето ги отнесе а пред бесилото на Дякона се покланяме всяка година", каза държавният глава в словото си пред паметника на „най-добрия ни българин” в деня на 145-ата годишнина от неговото обесване.


"Идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна програма. Много време трябваше, за да стане България република, а колко още ще трябва, за да стане тя чиста и свята - това зависи от нас, зависи от нашата гражданска отговорност и от нашата гражданска позиция", каза Радев.


"Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея отечеството не се бърка с бащиния, а законът е за всички. В чистата и святата република лъжата е позор, а човек тежи според делата си. В нея думите са свят ангажимент, каквито са думите в тефтерчето на Апостола. "Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако някой им я поднесе в къщите на тепсия. И още: "Не си народен, ако знаеш народното зло и не го казваш". Тези прости думи описват цялата българска драма. Робството ни е приучило да се съобразяваме със злото и със силата, но за да бъдем свободни, трябва да победим унинието и примирението вътре в нас. Преди век и половина един монах от Карлово заложи живота си, за да изкупи нашата свобода. Левски предизвика цяла империя и спечели облога си. Той пожертва живота си, но спечели за цял народ. Неговият блян не остарява с годините. Ние, днешните българи, сме призвани с нашите дружни усилия да сбъднем идеала на Левски  - заради него, заради себе си и заради нашите деца!", каза в словото си президентът Радев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог