Свързани новини

18.01.2018 11:25

Die Zeit: Среща ЕС-Туция през март в София?

Видян 933 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Водещи политици на Европейския съюз ще настояват за организиране на среща с държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган през месец март, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.

Планираната среща ще бъде пореден опит за подобряване на отношенията между Общността и Турция, се казва в медийни доклади, базирани на източници от дипломатическите кръгове в Брюксел. Първи по темата публикува материал вестник Die Welt. Според него мини срещата на върха може да се състои или в Брюксел, или в София.

Съгласно разпространената информация, на срещата може да присъстват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и министър-председателят на България Бойко Борисов, чиято страна председателства Съвета на ЕС до средата на годината.



Последните разговори между лидерите на ЕС и Ердоган бяха проведени през май 2017 г. в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел. Поради тази причина през март Брюксел иска да обсъди с лидера на Анкара теми с общ интерес като борбата срещу международния тероризъм, миграционната политика, енергийните въпроси и обмен на студенти по програмата „Еразъм“. Така ще бъде направена проверка на това дали е възможно конструктивно сътрудничество с Анкара в изброените по-горе области.

Представители на турското правителство обаче няма да бъдат допуснати да присъстват на срещата на върха за Западните Балкани, която ще се проведе през май в София. „За разлика от страните от Западните Балкани, ние не искаме да свързваме Турция понастоящем с въпроса за разширяването на ЕС", обясни дипломат от ЕС, предаде Фокус.

След година на конфликт с ЕС, Турция се опитва да нормализира отношенията с основните си търговски партньори в Европа. В началото на януари Ердоган посети Париж, а един ден по-късно, турският външен министър Мевлют Чавушоглу посети германския си колега Зигмар Габриел в родния му Гослар.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете