01/04

Свързани новини

14.09.2017 15:16

Пред рухване е Нотариатът на Попа

Видян 2511 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сградата на Нотариата в София е пред рухване. При строежа на първата метролиния под жълтите павета едва беше спасен Военният клуб. Сградата обаче беше укрепена в последния момент, а после Метрополитен й направи специален възстановителен ремонт, макар сега отново да е в некрасиво състояние само 7 години по-късно.


Друго знаково здание обаче се оказа над пътя на третия Зелен лъч на подземната железница и е на път да рухне. Изоставената на произвола на съдбата сграда на Нотариата на Попа не е само една от най-красивите къщи на София. Тя вече е на 118 години, но едва ли ще го докара до 119-и рожден ден, ако не се вземат спешни мерки за спасяването й. Алармата на Спаси София бе възприета присърце от 19 минути и започваме кампания за натиск върху институциите – Столичната община, Министерството на културата, което трябва да обгрижв архитектурните паметници, и всички останали институции. Още през 2009 г. вестник 19 минути предложи създаване на Фонд стари къщи, чийто старт беше обявен едва преди 2 месеца. За това време можеха да бъдат спасени много паметници на културата.


Нотариатът не е само къща, той е и градска легенда, тъй като край стената му откъм Графа всеки 8 декември феновете отбелязваха паметта на Джон Ленън, чиято песен Let It Be беше един от символите на демокрацията у нас през 80-те и 90-те години.


Напомняме, че от другата страна на улицата е не по-малко прекрасната Къща на Гешов, която в началото на миналия век е съперничала по евроблясък на двореца. Днес домът на най-богатия българин, основател на БАН, БНБ, премиер и многократен министър на страната, се срива и предстои да бъде преобразуван в мутробарошки бизнес център, благодарение на усилията на прословутата фирма Софийски имоти, направила неравностойна размяна кон за кокошка с паметника на културата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.