Свързани новини

15.06.2017 10:20

Интерпол още търси турчина, убил 9 души на АМ Тракия

Видян 2048 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     6 г. след катастрофата на автобус на АМ "Тракия", причинила 9 жертви, един от тримата осъдени - турският гражданин Ениз Ченгел, още се укрива от правосъдието.


На 15 юни 2011 г. 8 души загинаха, а 11 бяха ранени, след като автобусът на фирма "Ентуртранс", пътуващ по линията София-Бургас, се преобърна в движение и се самозапали. 50 дни по-късно в болница почина и деветата жертва - 46-годишна жена.


Петорната автотехническа експертиза, приета от съда по време на делото, показа, че катастрофата е можело да бъде предотвратена.


Експертите установиха, че около 13 часа във фаталния ден, докато автобусът се движи на територията на Пловдивска област, внезапно се отклонява наляво, левите колела се повдигат, а от натоварването и преразпределянето на масата се пука една от вътрешните задни гуми. Виждайки, че отива към мантинелата, 43-годишният шофьор Светослав Димитров, рязко завива надясно и рейсът се обръща странично, плъзва се по асфалта и се удря със задната си част в бетонна колона на близкия надлез.


Тройната металографска експертиза установи разрушаване на връзката между щангата и опорната част. Експертите свидетелстваха за критично остаряване и корозия по ходовата част на автобуса и ръчно изработени заварки с некачествен релеф по предния мост.


Пред съда един от свидетелите - бившият шофьор на "Ентуртранс" Иван Гочев, разкри фрапантни нарушения във фирмата:


"Автобусите бяха в ужасно състояние, ние карахме като убийци на пътя, това се очакваше да стане - ако не със Светослав, с някой друг".


Той разказа за случай, при който заедно с негов колега установили, че липсва 1 от 3-те болта, които свързват щангата със съответната планка на предния мост. Ремонтът не станал навреме, но шефът на транспортния отдел Николай Точев им казал да тръгнат, тъй като закъсняват за разписанието.


Самият собственик на фирмата - Ениз Ченгел, обаче се скри веднага след катастрофата и с отворено писмо заяви, че не е готов да се появи публично - защото е разстроен и заради "недобрата му комуникация на български език".


През септември 2013 г. пред Бургаския окръжен съд застанаха трима подсъдими - той, Точев и шофьорът. Окръжните магистрати ги признаха за виновни и осъдиха Точев и Ченгел на по 10 години затвор, а Димитров - на 5 г., тъй като съдът прие, че той е направил всичко възможно за оказване помощ на пострадалите.


Според магистратите турският гражданин не е упражнявал необходимия контрол, за да бъдат автобусите в техническа изправност. Защитата твърдеше, че Ченгел няма вина, тъй като е наел необходимите хора да отговарят за автопарка.


Присъдите бяха потвърдени първо от Бургаския апелативен съд, а на 21 октомври 2015 г. и окончателно от Върховния касационен съд.


Дни по-късно, когато трябваше да влезе в затвора, обаче се оказа, че 50-годишният Ченгел е изчезнал. Баща му заяви пред медиите, че не знае къде се намира, а служителите в баничарницата му в Бургас - че не са го виждали от няколко месеца. На заседанието на ВКС адвокатът на Ченгел каза, че той е в Турция от няколко месеца, тъй като здравословното състояние на майка му било влошено.


Бизнесменът обаче така и не бе открит и по-късно беше обявен за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол. Засега то няма резултат.


"Никой от нас не се съмняваше, че ще стане точно така. Много пъти сме коментирали с колегите, че Ениз Ченгел няма да излежи тази присъда.


За съжаление, такава е процедурата, според нашето законодателство много трудно се налага задържане под стража при непредпазливо деяние, каквито са катастрофите" , коментира тогава пред медиите адвокат Антоанета Димитрова, която представляваше родителите на една от най-младите жертви - студентката Пламена от Приморско.


"Не се чувствам добре от ситуацията, в която се оказахме - в затвора са двамата, които са по-малко виновни, а главният виновник се изплъзна. Още когато видях във ВКС, че собственикът на фирмата отсъства, разбрах, че той няма да се върне", каза пък Мариана Кръстева - майка на Пламена.


Тя добави, че не оневинява другите двама подсъдими, но към тях изпитва съжаление.


Николай Точев - дългогодишен директор на ДАИ-Бургас, и Светослав Димитров изтърпяват наказанията си при лек режим в затворническо общежитие.


При катастрофата на място загинаха: вторият водач Иван Чакъров и пътниците Йонка Георгиева - говорител на полицията в Стара Загора, Мехмед Зюлфикер, Петя Кузманова, Пламена Кръстева, Бояна Рангелова, Ивиана Димитрова и Хайдемари Ингилиан. С много тежка черепно-мозъчна травма, бургазлийката Албена Самуилова почина по-късно в реанимацията на пловдивската болница.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак