Свързани новини

07.06.2017 14:36

12 убити и десетки ранени в парламента на Иран

Видян 1538 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-малко 12 души са били убити, а десетки са ранени при стрелба и атака с бомба в иранския парламент и в мавзолея на Хомейни от атентатори, преоблечени като жени. Информацията е от лекарите, пристигнали спешно на място, цитирани от АФП. И за двете нападения е обвинена Ислямска държава. Първо нападател е открил огън по охраната в сградата на парламента и е забегнал, пише местната агенция ФАРС. Засегнати са най-малко четирима, сред които „обикновени посетители, бодигард и друг служител”. Охранителят е издъхнал от раните си, свидетелстват депутати. Мъж е арестуван, докато се опитал в парламентарните салони.


Според депутата Елиаз Хазрати едновременно с това имало трима нападатели вътре в зданието, които били въоръжени с 2 Калашников и пушка. „Всички бяхме шокирани и изплашени. Видях двама от мъжете да стрелят”, разказа журналист, присъствал на атентата пред Ройтерс. Според депутати стрелбата продължила доста време. Членовете на парламента били затворени в пленарната зала под ключ, за да не пострадат. Специалните части за антитероризъм на Техеран – НОПО, заели позиции в сградата. Агенции разпространиха информация за отвлечен депутат.Терористите са обстрелвали и хора покрай сградата от 4-ия й етаж, където единият се самовзривил. Жертвите в тази гореща точка се оценяват поне на 7.


Едновременно е атакуван и мемориалът на Рухолах Хомейни – водачът на ислямската революция в страната. И там единият от тримата или четиримата нападатели – броят е различен според различните агенции, се самовзривил, след като убил охранител и градинар и ранил още поне четирима души. Спецчастите са обезвредили и заложена в мавзолея бомба.


Арестувани са членовете на трета терористична група, преди да успеят да атакуват още един знаков обект в Техеран.


Напомняме, че Иран е основен воюващ в Сирия, заедно с Русия, където за броени месеци ИД беше стеснена само в Идлиб, Ракка и още 1 град, при положение, че преди година държеше огромна част от територията на страната. Припомняме също, че основна цел на посещението на Тръмп преди дни в Саудитска Арабия и Израел беше да консолидира усилията им срещу третия голям играч в Близкия Изток, който е Техеран. Американският президент остро критикува политиката на Обама, който постигна сделка с Иран и вдигна ембаргото срещу страната, както и спря доставките на оръжия за Риад. Тръмп основа сунитско НАТО, очевидно насочено срещу шиитския гигант  - Техеран, и поднови доставките на спецпродукция за саудитците.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог