22.09.2008 14:21

Булгаргаз - Заплати до 3 000 евро!

Видян 9920 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Плащаме застраховки, петзвезден хотел и осигуровки на работещите във фирмата


Холдингът се рои от 1 на 30 фирми с раздут щат


Булгаргаз бил в тежко финансово положение. Понеже по думите на шефа му Димитър Гогов нямало как да прибере десетките си милиони вземания от Кремиковци, ще реже топлата вода и парното в големите градове на България.
19’ си направи труда да проучи толкова окаяно ли е всъщност положението на клетите газовици.
Заплати до 3000 евро се раздават в държавната фирма Булгаргаз. Преди преструктурирането си в холдинг, бордът е бил от пет души, а сега, понеже дружествата му са 4 - босовете са станали 18. Общият им доход само от редовните месечни трудови възнаграждения е 666 000 лева.
Един от членувалите в ръководството – заместник – министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов от ДПС е вписал в имотната си декларация над 53 000 лева доходи от трудова дейност извън тези в министерството (като друг от ресорите му е Топлофикация). 
Наред с месечните възнаграждения, бордовиците имат и премии. Тези допълнителни пари са наричани “тантиеми”. В губещата дъщерна фирма на газовия холдинг Булгартел например въпросните тантиеми са над 56 000 лева или около една шеста част от загубата. Интересен факт е, че поради невъзможност да поберат въпросните отличници в сградата на холдинга в Люлин, управленците са подходили оригинално. Наели за тях стаи в петзвездния софийски хотел Анел, където това струва над сто евро на ден. За изключително ценната по неизвестни причини фирма щяла да се строи и специална сграда.
Редовите служители на Булгаргаз също не са зле. Според отчета на фирмата за миналата година те са получили 1 177 000 лева - хилядарка на човек (включително шофьори, чистачки, домакини, работници в стола).
Понеже щатът непрекъснато се раздува покрай раздуването на брой фирми от 1 на 4 (Булгаргаз холдинг, Булгаргаз, Булгартрансгаз и Булгартел) и плановете да бъдат създадени общо 30-ина компании в холдинга, тези разходи за 2008 г. ще бъдат многократно повече. Само за справка, преди десет години в централата в Люлин е имало над два пъти по-малко служители.
Работещите получават за сметка на дружеството, което е държавно – т.е. на всички данъкоплатци, доста екстри като 60 лв. допълнително осигуряване, както и застраховки Трудова злополука и Живот. При напускане новобранците вземат бонус 2 брутни заплати, а работилите 10 и повече години си отиват с цели 6. Явно и тези екстри са малки за газовиците, защото в отчета на Булгаргаз за 2007 година фигурират и допълнителни социални разходи за 170 000 лева.


Миналогодишното увеличение заради повече печалба


Миналагодишното есенно увеличение в цената на природния газ от 9% почти наполовина е отишло, за да покрива комисионната на търговеца Булгаргаз, който продава горивото от тръбите на дъщерната си фирма Булгартрансгаз. Естествено всичко това е за сметка на данъкоплатците, на които впоследствие тази сума се начислява в сметките за парно и топла вода плюс печалбата на съответната Топлофикация. Цената на газа е основен компонент на цената на топлинната енергия.


На входа и на изхода


Личността на заместник – министър Иванов е много интересна, защото той е представител на държавата и в двата борда – на Булгаргаз и на Топлофикация (включително по времето на неговия пряк наследник и дясна ръка Георги Рогачев). И очевидно има достатъчно информация и влияние, за да е контролирал дълговете от едната към другата фирма, стойеки и на входа, и на изхода през последните над две  години. А какво е направил и пред кого ще отговаря, ако не е сторил нищо?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева