Свързани новини

30.03.2017 13:30

Потвърдиха условната присъда на лекарка за починало бебе

Видян 1344 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Апелативният съд във Велико Търново потвърди условната присъда на гинеколожката д-р Нина Байчева, обвинена за смъртта на бебе в Тетевен.


57-годишната лекарка, която е с над 30-годишен стаж и бе шеф на АГ-отделението в тетевенската болница, бе обвинена затова, че на 22 април 2015 г. при водене на раждане, поради немарливо изпълнение на работата си като дежурен лекар и по непредпазливост е причинила смъртта на новородено момиченце на 24 април.


Бебето на родилката Наташа Габровска почина в плевенската болница два дни след раждането в Тетевен. Причината за смъртта е тежка асфиксия при раждането, придружена с родови травми и кръвоизлив, които довели до полиорганна недостатъчност, шок и неонатална кома.


През септември м.г. Окръжният съд в Ловеч осъди на 2 г. "лишаване от свобода" с 3-годишен изпитателен срок д-р Нина Байчева, като я лиши и от правото да упражнява лекарската професия за срок от 2 години.


Както гинеколожката, така и родителите на починалото новородено, обжалваха присъдата пред Великотърновския апелативен съд.


Втората инстанция обаче потвърждава решението на окръжните магистрати от Ловеч, като в мотивите си апелативните съдии пишат, че обвинението срещу д-р Байчева е доказано по безспорен начин.


"При служебната проверка не са констатирани съществени нарушения на процесуалните правила, които са довели до нарушаване на правото на защита на подсъдимата", пишат апелативните магистрати.


Въззивният съд обаче счете, че д-р Байчева не трябва да бъде лишена за 2 години да упражнява лекарската професия въобще, затова измени присъдата в тази й част. Великотърновският апелативен съд постанови, че подсъдимата трябва да бъде лишена от правото да работи като акушер-гинеколог за срок от 2 години, считано от датата на влизане на присъдата в сила.


Решението на втората инстанция също не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.


Източник: Дир.бг



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

рак