Свързани новини

01.03.2017 16:59

МОН ще инструктира учителите как да реагират при инциденти

Видян 1906 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Просветното министерство ще подготви механизъм за действие за учителите при потенциална опасност в училище, а не само при възникнал вече инцидент. Освен това, педагозите ще бъдат инструктирани при всеки случай на насилие задължително да се обаждат на медицинското лице в школото. Това са част от спешните мерки, които МОН смята да предприеме след трагичния инцидент с 11-годишното момиче от 52 ОУ в столицата, починало след удар в корема от свой съученик, съобщи служебният просветен министър проф. Николай Денков, цитиран от Сега.


По думите му МОН започва работа по два вида мерки - спешни и превантивни. Неотложна задача ще бъде изпращането до всички учители на инструкция как да реагират при инцидент. Те задължително ще трябва да се обаждат на медицинската сестра в училище, а ако такава няма - на личния лекар на детето. Така решението как да се процедира ще бъде вземано от медицинското лице и отговорността няма да бъде само на учителя.


Като превенция пък се иска назначаването на повече медицински лица и психолози в училищата. Вече стана ясно, че с психолози разполагат едва 390 или 15%, от училищата у нас, а с педагогически съветници - 25%, а наемането на още специалисти изисква немалко средства.


Затова според Денков може да се обмисли мобилни групи от психолози да посещават школата при възникване на спешни ситуации, като всеки регион да разполага поне с 2-3 подобни групи. Реализацията и на това предложение обаче изисква финанси.


Идеята за повече медици в училищата също изглежда обречена. Сдружението на общопрактикуващите лекари представи данни, според които броят на училищата, университетите, детските заведения и домовете за деца, лишени от грижи, в момента е 5838. Ако трябва всяка институция да има лекарски кабинет, за целта ще трябват 82 млн. лв. за оборудване и 120 млн. лв. годишно за заплати и осигуровки на лекар и сестра, изчисляват джипитата. За сравнение бюджетът на цялата доболнична помощ за 2017 г. е 116 млн. лв. Освен това няма откъде да се намерят 5838 лекари със специалност обща медицина или педиатрия, които да работят в тези кабинети, както и същия брой медицински сестри с педиатричен профил. Няма и специалност училищен лекар. От сдружението на личните лекари подчертават, че училищата не са лечебни заведения и необходимата диагностика и лечение се осъществяват именно в болниците. Годишно в България пък се дипломират едва около 250 до 300 лекари.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и