Свързани новини

18.01.2017 13:42

Младежи отказват 1000 лева стартова заплата

Видян 1374 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Млади кандидат-служители отказват работа за 1000 лв., отчитат агенции за подбор на персонала, цитирани от Монитор.
 „В последно време все повече хора идват с условие за заплащане от поне 1200 лв. Има доста случаи, в които кандидатите отказват предложение под тази сума“, обясни експертът по подбор на кадри Маргарита Николчева. По думите й най-често до пазарлъци стигали наскоро завършилите Финанси и Икономика.



„Може би, заблудени от средните заплати, които в тези сфери варират между 1600 и 1800 лв., младежите си мислят, че е нормално стартовата им заплата да бъде висока“, допълни Николчева. Тя е категорична, че част от работодателите склоняват новаците с предложение за поетапно увеличение на възнаграждението. Само един от десет кандидати обаче успява да впечатли потенциалния си началник така, че да получи обещание за по-висока заплата.



Според HR специалистът Станимир Грозев проблемът е, че повечето младежи нямат нито ден трудов стаж по специалността, а за работодателите е важен опитът на кандидатите, а не дипломата. Той отбеляза още, че младежите заработват в кол центрове, докато намерят подходяща работа по специалността си.



Данните на агенцията за набиране на кадри Менпауър показват, че 10% от кандидатите за работа отказват предложение заради ниска заплата. Експертите по подбор на персонала са категорични, че фирмите определят възнаграждението според уменията на кандидата. Затова повечето началници не обявяват заплатата в обяви за работа. Така работодателите си запазват правото да предложат по-високо възнаграждение, в случай че намерят идеалния служител. Ако на фирмата й трябва спешно човек, но няма подходящ кандидат, то шефовете наемат някой с по-ниска квалификация, но за по-малко пари. Експертите отчитат, че все повече компании залагат на фирмено обучение на кандидатите си, за да се справят с недостига на квалифицирани кадри.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате