Свързани новини

08.11.2016 13:12

FT: Радев е лоялен на ЕС и НАТО, нов кабинет за европредседателството

Видян 2945 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Преди две години Румен Радев смая тълпите на едно въздушно шоу край София с грандиозна серия акробатични маневри на своя МиГ-29. В момента бившият командир на Военновъздушните сили на България е на ръба на още по-голямо постижение – да спечели президентските избори в страната и да разбие статуквото в българската политика", пише един най-влиятелните всекидневници в света - британският Файненшъл Таймс в коментар след първия тур на президентските избори в неделя.


„Хората казаха „не” на апатията и гласуваха за промяната – заяви той пред репортерите. – Народът желае повече сигурност и по-прозрачни институции.”


"За разлика от г-жа Цачева, която не говори английски език, а това може да се окаже сериозна пречка за ролята на основното публично лице на България пред външния свят, г-н Радев отлично владее английски, немски и руски език. Учил е във Военновъздушния колеж на Алабама", уточнява "Файненшъл Таймс".


"Радев е обвиняван, че е твърде близък с Москва и не е напълно отдаден на членството на България в ЕС и НАТО. Г-н Радев призова за отпадането на западните санкции срещу Русия, наложени след анексирането на Крим и интервенцията в Източна Украйна, но също така подчерта подкрепата си за мястото на България в НАТО.


 Дипломатите в София твърдят, че не виждат причини да се съмняват в лоялността му към ЕС и НАТО, и отбелязват, че тази му позиция е нещо нормално за български политик, който се опитва да привлече гласовете на многобройните русофили от електората.


Ако бившият генерал от ВВС спечели в неделя, което почти сигурно ще предизвика нови парламентарни избори в България през следващата година. Предсрочните избори изглеждат вероятни, не на последно място, защото България бе избрана да поеме ротационното шестмесечно председателство на ЕС през януари 2018 г., роля, най-подходяща за правителство с нов изборен мандат, разполагащо и с време, за да се подготви за европейските си отговорности.


Възможното усложнение, ако се развие този сценарий, е, че нито ГЕРБ, нито социалистите, изглежда, ще спечелят абсолютно мнозинство в следващия мандат. Ще започнат деликатни коалиционни преговори, а от Румен Радев, като президент, ще се очаква да ги направлява до успешен край”, пише още Файненшъл Таймс.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.