Свързани новини

21.09.2016 15:27

БСП: Само ако се отмени спирането на АЕЦ Белене ще подкрепим заема на НЕК

Видян 2368 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Между първо и второ четене на законопроекта за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на НЕК ЕАД, БСП ще направи предложение относно механизмите за осигуряване на средствата и  обезпеченията. Настояваме МС да вземе решение за отмяна на собственото си решение от 29.03.2013г., а НС да приеме решение за отмяна на собственото си решение за спиране на строителството на АЕЦ „Белене”. Това заяви в пленарна зала народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Таско Ерменков. „Само при това условие ще подкрепим законопроекта на второ четене”, категоричен бе социалистът.



Таско Ерменков припомни, че управляващите са ни убеждавали, че няма да има финансови последствия и няма да има арбитраж, но сега за всички са ясни резултатите. По думите му те не се дължат на старта на проекта, а на неговото необосновано и непрофесионално спиране през 2012 г. Той попита как може да има консенсус, когато в мотивите на законопроекта са пропуснати сумите, които са плащани в периода 2009 г. – 2012 г. „Искате да скриете вашата вина. Кой обаче ще носи отговорност за над 212 млн. лихви за периода от 2009 г. до днес?”, обърна се депутатът към управляващите. Той допълни, че тази година, когато е станало ясно решението на арбитража на 16.06 левицата е предупредила, че е време да се вземат кардинални решения, а на 13.07 е внесла решение, с което НС да отмени своето решение относно спирането на АЕЦ „Белене”. „Минаха 3 месеца и се натрупаха още 30 млн. лихви”, каза още той.



„Искате да платите главницата, но нямате стратегия как ще се развие процесът, след като купим реакторите. Енергетиката не е кинкалерия, да влезеш да си купиш нещо или да не го купиш, или да го купиш и да се опиташ да го продадеш на дребно. Иска се дългосрочна стратегия и такива скоропостижни решения от 2012 г. могат да доведат само до днешните резултати”, обясни Ерменков. Той обясни, че дори и да платим сега и реакторите станат наша собственост, започва да тече гаранция на оборудване, което не е инсталирано. „В този случай цената пада, ако искаме да ги продадем. Единственият начин, по който може да бъде решен този проблем, е продължаване на проекта. Днес, с този законопроект, ГЕРБ остойности своята вина - 646 млн. евро”, каза още той.
Драгомир Стойнев: Правителството да каже има ли стратегия за  развитие на ядрена енергетика или не



„ГЕРБ трябва да заявят ясно искаме ли да развиваме ядрената енергетика или не. Ако няма да развиваме такава, решението трябваше да бъде взето много по-рано”, заяви депутатът от левицата и член на ИБ на НС на БСП Драгомир Стойнев. Той подчерта, че  реформаторите не поставят въпроси относно разходите направени за проекта между 2009 г. и 2012г., в размер на  380 млн. лв., от правителството на ГЕРБ. Той подчерта, че когато е встъпил като министър на енергетиката, все още е имало плащания по проекта „Белене”. Според него всички заедно без емоции трябва да вземат едно стратегическо решение. „Апелирам към правителството и в лицето на министър Петкова ясно и категорично да заяви, дали тази държава ще продължава да има ядрена енергетика, каква е готовността за проекта АЕЦ „Белене” или отиваме на варианта ВЕИ-та и съвсем други мощности, които не са базови, не са стабилни. Решението обаче трябва да го вземем ние” категоричен бе бившият министър на икономиката и енергетиката.
„Каквито и предложения да се дават на г-жа Петкова, ние вече сме осъдени, защото проектът е спрян. Вината обаче не е в ляво. Вина имат и ГЕРБ. Ако беше лош проектът, защо не го спряха в началото на мандатът си, а не 3 години по-късно”, заяви социалистът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева