Свързани новини

13.09.2016 10:45

Юнкер в писмо до Борисов: Комисията ще подкрепи сигурността по външните граници

Видян 1468 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер обещава подкрепата си за осигуряване на повече помощ от ЕС за охрана на българските граници на срещата на върха на съюза в Братислава на 16 септември. Ангажиментът е поет в писмо от Юнкер до българския министър-председател Бойко Борисов, съобщи Представителство на ЕК в България.


"Добре разбирам и приветствам усилията на българските власти в изпълнение на тази мисия (по охрана на границата – бел.ред). Можете да разчитате на подкрепата на Комисията за укрепване на сигурността по външните граници, каквато е България", заявява председателя на ЕК.


Жан Клод Юнкер отбелязва, че общата декларация между ЕС и Турция за ограничаване на нелегалната миграция дава резултати, но "положението остава крехко". "Важно е през този период да не се появят нови маршрути. Нека подчертая, че аз напълно приемам нуждата Европейският съюз да засили подкрепата си за консолидацията на българската гранична инфраструктура".


В писмото се отбелязва, че европейската гранична агенция Фронтекс трябва да направи още, след като в отговор на молбата на българското правителство през юли изпрати 173 граничари от другите държави-членки в помощ на българските им колеги по границите с Турция и Сърбия. Неизпълнен остава ангажиментът на агенцията за още 53 патрулни коли за тези граници. Тъй като Фронтекс не разполага със свои технически средства, осигуряват ги отделните страни от ЕС, председателят на ЕК отбелязва, че при всеки случай изтъква пред ръководителите на страните членки нуждата да изпълнят заявките на агенцията за още технически средства за България.


Експерти на Комисията ще дойдат в България в идните дни, за да се запознаят с положението на място и да подготвят актуализация на общ план за действие при евентуална извънредна ситуация, посочва Юнкер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог