Свързани новини

25.08.2016 09:55

Кюрдите да се изтеглят на изток от Ефрат или губят подкрепата на САЩ, предупреди Байдън

Видян 2157 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън подкрепи действията на Турция в Северна Сирия при посещението си в Анкара.

  "САЩ смятат, че границата на Турция трябва да се контролира от Турция и на нея не трябва да се намира никаква друга група. Ние казваме ясно, че прокюрдските сили трябва да се върнат, сирийските кюрди ще загубят подкрепата на САЩ, ако не се изтеглят на изток от реката Ефрат. Ако те не спазят този ангажимент, няма да получат американска подкрепа при никакви обстоятелства", заяви Байдън на съвместна пресконференция с турския президент Ердоган, съобщи БНР.

Джо Байдън се извини на Ердоган, че не е могъл да дойде в Турция веднага след опита за преврат, за да изрази солидарността си с народа на Турция.

  А турският президент подчерта,че Турция няма да приеме перспективата за създаване на каквото и да било кюрдско териториално формирование в Северна Сирия.

Каквото и да ни коства това, ние никога и по никакъв начин няма да го допуснем, каза Ердоган.

От своя страна, турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че турската военна операция в Северна Сирия ще продължи, докато бойците на кюрдските милиции се върнат на изток от река Ефрат. В интервю за телевизия Хабер тюрк, Йълдъръм подчерта, че интересите на режима в Дамаск не може да бъдат игнорирани.

"Не виждаме бъдеще за режима на Башар Асад в решаването на сирийската криза, но в началния етап, искаме или не, той се явява една от страните", каза турският премиер.

  Вчера турски танкове и бойна техника пресякоха границата със Сирия и започнаха операция под кодовото название "Щитът на Ефрат" срещу "Ислямска държава" и кюрдските милиции. Тя е  подкрепяна от самолети на предвожданата от САЩ международна коалиция за борба срещу. Представители на крилото на сирийската опозиция, подкрепяно от Анкара, обявиха, че са установили пълен контрол над сирийския град Джараблус.


  Междувременно сирийското правителство призова ООН да предприеме мерки за прекратяването на операцията на турската армия в Северна Сирия като нарушаване на суверенитета ѝ. "Това, което се случва в Джараблус не е борба срещу тероризма, както заявява Турция. Във връзка с това Сирия иска от ООН да прекрати тази агресия и да предприеме действия според закона и да се уважава независимостта и целостта на държавата“, пише в заявлението на сирийското МВнР.


  Агенция Франс прес съобщи, че Русия е изразила дълбоко безпокойство от започналата операция на турската армия в Сирия.

  Отговорен турски представител обаче опроверга, като заяви, че Москва е била уведомена за операцията.


 По-късно днес стана ясно, че американският държавен секретар Джон Кери се е обадил по телефона на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, за да го уведоми, че кюрдските бойци се изтеглят на изток от река Ефрат, съобщи Ройтерс.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате