Свързани новини

18.07.2016 13:25

Митов: Наредих изрично на посланик Нейнски да не говори

Видян 1559 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Вярно е - аз наредих изрично на посланик Нейнски да не говори по медиите. Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов пред журналисти в Брюксел във връзка с твърденията, че посланикът на България в Турция Надежда Нейнски има забрана да прави изказвания за ситуацията в южната ни съседка, предаде Фокус.

   Според информации от 14 юли Надежда Нейнски е изчезнала от посолството и никой не е знаел къде се намира тя. След началото на преврата тя не се е обаждала и не е давала никакви инструкции как да се действа в ситуацията. До 18,20 часа в неделя официално никой не е знаел нищо за българския посланик в Анкара, съобщи Епицентър.

   Митов заяви, че "публичните изяви и послания се централизират в случая”.

  „Вие знаете, че Министерство на външните работи събираше всичката информация. Давахме регулярно информация до медиите, инструкции до българските граждани. За нас беше най-важно да се погрижим за хората, които биха могли да изпаднат в беда – български граждани, които се намират в Турция”, каза министърът.


  „Задачата на госпожа Нейнски като посланик е била да координира и следи именно това, а не да дава изявления по медиите”, каза Митов. „Има си член в Закона за дипломатическата служба, който регламентира начина, по който се правят публичните изяви от името на дипломатическата служба”, подчерта министър Митов.


 „Те се правят само с изричното съгласие и нареждане на министъра. Имаме си наредба, вътрешен правилник, аз съм издал и заповед по въпроса. Така че в случая няма нищо необичайно”, подчерта той. По думите му това не е конвенционална ситуация, не е нормален консулски случай.

   „Тече опит за преврат в съседна държава и всяка една публична изява, било на посланика, генерален консул или някой друг може да бъде интерпретирана погрешно и да доведе до опасност за живота и здравето както на дипломатическите ни служители, така и на български граждани, намиращи се по това време в Турция”, обясни Митов. Той подчерта, че това са сериозни неща и затова се централизират посланията.


„В случая само премиерът Борисов е имал право да прави изказване, подкрепен от външния си министър, от министъра на отбраната, от службите и т.н. на базата на събрана информация”, каза министърът.

  По думите му така се реагира в подобни ситуации. „В случая посланиците не са политически анализатори, за да правят изявления и това е принцип в случая. Видяхте, че няма посланик на която и да е друга държава, който да е правил изявление по националните и медии от Истанбул или Анкара”, каза Митов.


   „Задачата на посланик Нейнски е била да се грижи за кризисните щабове в консулствата и посолството и да държи връзка с българските граждани”, допълни той. По думите му всичко останало е работа на Министерство на външните работи и посланията са били излъчени от министър-председателя Борисов. „Политически анализи в нощ като тази не а се правят. Има си ред, има си процедури и никой не може да поставя този ред под въпрос. Това е стандартизирана процедура и в нея има смисъл”, каза в заключение Даниел Митов.



  "Спазвам указанията на моето министерство и се съобразявам с тях. В първите минути след началото на преврата лично министър Даниел Митов ме помоли настойчиво да не давам каквито и да е било изявления за случващото се в Турция", потвърди самата Нейнски пред 24 часа.


 


  По-рано днес евродепутатът Илияна Йотова заяви в ефира на BTV, че „ако Митов е заповядал на Нейнски да мълчи, трябва да си напише оставката".


   Йотова подчерта, че много хора, които вероятно имат близки хора в Турция цяла нощ са гледали тревожните кадри, без да имат връзка с българското посолство и възможност да получат информация.


 


   „Не става въпрос посланик Нейнски да дава политически изказвания за това кой е прав и кой е крив в политическата обстановка в Турция, но да не успокоиш поне в един телефонен разговор тези хора е прецедент и от тук до края на деня тази истина трябва да стане ясна и министър Митов да си поема цялата отговорност", заяви евродепутатът.






 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева