Свързани новини

15.07.2016 23:07

Военен преврат или театър на Ердоган в Турция

Видян 3442 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Воененният преврат в Турция май се оказва театър на Ердоган с цел промени в конституцията, които да му дадат повече власт. Театър,който да придаде демократична окраска на управлението му и да даде шанс за елиминиране на кюрдската партия,която му отне с присъствието си в парламента шанса за властови монопол до момента.


  Ето и хронологията. Около 23 ч.  в петък бе съобщено за вземане на властта от военните. Международните отношения се запазват е единственото, което добавиха генералите. Всички чужди кореспонденти са получили съобщение, че превратът е успешен, президентът Ердоган е "на сигурно място", шефът на ГЩ е арестуван.Танкове са обкръжили турския парламент, според някои информации има стрелба. Превзета е централата на управляващата АК Парти. Нейният президент Ердоган призова народа да излезе на площада. Той се включи по скайп от нещо като кухня и се предполага, че е в Истанбул. Там е и почти цялото правителство.


  Час след първото си изявление, Ердоган даде по-кротко интервю за близкия до него канал НТВ, в което призова: "Ако има добри генерали", да го последват, което показва по-сериозно негово положение и първоначалните анонси за "малка група военни".


  Границите на Турция с България не са затворени, но на летището в Истанбул има танкове, всички полети бяха отменени, а на това в Анкара подсигуряването с бойна техника включва и вертолети. На възлови места в много градове, като мостовете над Босфора например, бронетранспортьори и спецтехника са окупирали подходите. Спряно е движението и на самия Босфор, който свързва Черно с Бяло и оттам със Средиземно море. Държавната телевизия e спряна, чете се само изявлението на превратаджиите за "възстановяване на правовия ред и гражданските права, спиране на терора".


   Телевизията ТРТ e окупирана от военните, които наричат себе си Съвет за мир и настояват за връщането към светската държава на Ататюрк. В британски медии се твърди, че текат сражения между армията и полицията. Според премиера Йълдъръм това е "опит" за преврат, а "турската демокрация ще бъде запазена".


Българските власти се информират за ставащото от медиите - посланик в Турция е Надежда Нейнски, бивша Михайлова, която повече от час и половина след първите новини за преврата и след съобщенията за танкове до нашето посолство, не се включи в медиите. Премиерът Борисов е наредил на службите и полицията да му съобщават всяка информация по преврата, наредено е подсилване на граничните патрули. В същото време Гърция вдигна армията си по тревога. От българското Външно министерство призоваха българите да не пътуват до Турция. В същия дух се изказа и руският външен министър Лавров, който даде изявление с гостуващия му американски негов колега Кери - те станаха първите коментатори на събитията от името на великите сили. Всички руснаци в Турция са получили смс с телефони за спешна връзка с полоствата, консулствата и другите офиси на страната в Турция. Оттам твърдят, че по курортите всичко е спокойно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Днес може да се окажете изправени пред изпитания в работната среда

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес може да се окажете изправени пред изпитания в