Свързани новини

04.07.2016 17:05

Меркел маха Юнкер

Видян 1991 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Канцлерът на Германия Ангела Меркел подготвя смяната на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. Той получава сигнали от различни страни за оставката си, но гласът на Германия е много силен, особено след последните му непремерени изказвания около Брекзит. Информацията е от близък до канцлера  „старши министър”, както го цитират Франкфуртер Алгемайне цайтунг и британския Дейли Експрес. Немският вестник, смятан за гласа на големия бизнес от Франкфурт и на Европейската централна банка, даже си позволи в редакционен коментар да настоява за оттеглянето на Юнкер.
Той е изгубил напълно доверието на Меркел, която обаче не може самостоятелно да го махне от поста. Тя си е дала време в рамките да убеди останалите европейски лидери и най-вероятно ще се поздрави с необходимото решение за ЧНГ или най-късно в началото на Новата  година, в навечерието на изборите в Германия, които се надява да спечели за четвърти пореден път. Канцлерът вече има ясната подкрепа на Унгария, която иначе й се противи, на Чехия, на Естония, а и на Полша.



Според Меркел председателят на ЕК действа в разрез с интересите на ЕС и на Германия, която като основен износител за Великобритания няма никаква сметка от лошите отношения, нито от независимост на Шотландия и Северна Ирландия, каквато Юнкер подклажда. Онзи също не остава назад и през последните дни специално се обърна към „немските вестници”, знайеки чие мнение те огласяват, като ги предупреди, че „нито е болен, нито ще се предаде лесно”.



Като симптоматично за изгубените позиции на Юнкер се смята решението главен преговарящ на ЕС с Лондон да стане белгийският дипломат Дидие Сеус, а не Мартив Селмайр, който се смята за дясна ръка на председателя на ЕК.
EPA



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови