06.06.2016 17:29

Четирима на съд за сградата убиец на Алабин

Видян 2113 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Близо 10 години след трагедията със сградата убиец на улица Алабин, започва делото по случая. На 7 юли съдия Величка Маринкова ще даде начало на процеса. Обвиняемите са четирима - собственикът на сградата Георги Кирчев - управител на фирма Хрисома, инженер Петър Петров, натоварен да контролира ремонта на сградата, Николай Симеонов - управител на А3-Архитектура и изпълнение и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ Медия Манчо. Върху тях имаше чадър поради роднински и приятелски връзки с Ц. Василев и Огнян Донев.



Те ще отговарят за причиняване смърт на повече от един човек поради незнание или немарливо изпълнение на работата. Ако бъдат признати за виновни, може да получат до 15 г. затвор. За всички тези години по делото са сменени петима прокурори и са събрани 40 тома доказателства. Предстои съдът да разпита 47 свидетели и да изслуша 10 вещи лица. В момента Кирчев и Петров са на свобода без мярка за неотклонение, защото подписката им е била отменена.



От доказателствата по делото става ясно, че преди ремонта сградата не е била нито саморушаща се, нито е била застрашена от рухване. Тя е била неподдържана, но не и опасна.  Експертизите показват, че при строителството преди близо век сградата е направена с 3 основни външни носещи стени. Четвъртата, източна калканна откъм ул. Леге, която е трябвало да осигури носещата конструкция, не фигурира в проекта и не е направена. Според експертите това е изключително неблагоприятно за укрепването на южната фасадна стена, но Кирчев нямало как да го знае, защото изобщо не е потърсил становище от инженери, когато е бутал стени.



Експертите откриват още грешки. Кирчев не информира Института за паметниците на културата и няма разрешение за ремонт. Работата започва без план за аварии, съгласуван с пожарната и Гражданска защита и районът не е обезопасен. Никой не се е интересувал от квалификацията на работниците, които правят ремонта.



19’ припомня че до трагедията на 19 септември 2006 г. се стигна след като четириетажна сграда паметник на културата се срути в центъра на София – на ул. Алабин 39.  Под развалините смъртта намират две момичета - 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Те минават случайно с автомобил по улицата, когато зданието се сгромолясва. Колата е смазана, а момичетата умират на място.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате