Свързани новини

19.01.2009 10:26

Украйна си издейства 20% по-евтин газ

Видян 1418 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На Украйна през тази година ще бъде доставян 20% по-евтин газ от Русия спрямо останалите страни от Европа. За това се договориха Владимир Путин и украинският премиер Юлия Тимошенко. В замяна на това Москва ще продължи да плаща за транзита на „синьо гориво“ през територията на Украйна към Европа на преференциалната такса от миналата година. Съгласно стария договор Украйна плащаше на Русия по 179,5 долара на 1000 кубически метра газ, а в същото време другите европейски държави даваха по 350 долара за същото количество. От 2010 г. Киев ще получава руски газ на същата цена, която плащат и останалите европейски държави. В хода на преговорите, продължили пет часа, е била постигната договореност документите, фиксиращи цената на природния газ за Украйна и транзита по нейна територия за Европа, да бъдат подписани днес. Съгласно договорката транзитът на горивото ще бъде възстановен след подписването им. Според експерти, за да може „синьото гориво“ да достигне Европа и налягането в тръбопроводите да се нормализира, ще бъдат необходими до три дни след отварянето на крановете.


Независимо от успешно завършилите преговори между Русия и Украйна, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че не вижда края на газовата криза. В събота премиерът Сергей Станишев се е договорил с гръцкия си колега Костас Караманлис за доставката на 2 млн. куб. м. газ от Гърция. Количеството не е толкова малко – то е половината от това, което дневно се получава от Чирен, коментира Димитров. Очакват се резултати и от разговорите с министъра на енергетиката на Турция Хилми Гюлер. Идеята е през Босфора България да може да ползва газ чрез южната ни съседка от Иран и Азербайджан. Ако до 21 януари не се реши доставката с газ от Гърция, ще има още по-ограничителен режим, каза още Димитров.


У нас загубите на предприятията от липсата на природен газ достигнаха 140 млн. лв. Това съобщи в събота шефът на Дирекция “Управление при кризи” в Министерството на икономиката и енергетиката Атанас Съйков. Наблюдавани са 357 предприятия. Преди няколко дни премиерът Сергей Станишев, който нареди да се подготви за рестартиране 3-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ отчете, че за първата седмица след спирането на доставките от “синьо гориво” - от 6 до 13 януари, загубите са в размер на 101 млн. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

водолей