Свързани новини

15.01.2009 17:54

Олигарсите: Съдът в САЩ: Фирма на Тимошенко незаконно взела $140 млн. от газ

Видян 3449 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приятел поема за държавна сметка дългове на ЕЕСУ към Газпром за $200 млн.


Изключително интересни данни изнесе съдът в САЩ по делото срещу бившия украински премиер Павел Лазаренко, за чийто съучастник според сайта Единно отечество е призната Юлия Тимошенко.
Ето част от заключенията на съда в Сан Франциско, Калифорния:
“Чл.36.По време на пребиваването от Лазаренко на поста вицепремиер по енергетиката ЕЕСУ била корпорация с различни привилегии, включително пълномощия за снабдяването с природен газ на Днепропетровска област. Корпорацията ЕЕСУ се е намирала под контрола на Юлия Тимошенко. От декември 1995 г. до 1997 г. ЕЕСУ получава газ от РАО Газпром по договор, сключен съгласно гореизложените пълномощия. Освен това, заемайки поста премиер на Украйна, на 31 декември 1996 г. Лазаренко издава държавна гаранция за сумата от 200 млн. щатски долара към бенефициент Газпром за въпросните доставки на природен газ за ЕЕСУ. По този начин принуждава украинското правителство да поеме за своя сметка дълговете на ЕЕСУ пред Газпром.
Чл.37.Започвайки от януари 1996 г. корпорацията ЕЕСУ предава правата си да внася газ на компанията Юнайтед Енереджи Интернешънъл, която владее 85% от акциите на ЕЕСУ. Тя е основана на 17 октомври 1995 г. по нареждане на Тимошенко. Компанията незаконно е превеждала плащанията, извършвани от украинските клиенти за доставките на руски природен газ, на банковите си сметки. От 8 април до 31 декември 1996 г. вместо да плаща на РАО Газпром за доставения газ с парите, получени от клиентите, ЮЕИ превежда близо 140 млн. долара на кипърската фирма Сомоли ЕнтерПрайсиз. Фирмата е регистрирана в Кипър на 8 декември 1992 г. и се намира под контрола на Юлия Тимошенко”.
Най-забавният въпрос, свързан с процеса е защо присъда получава само Лазаренко и неговият сподвижник Кириченко, а премиерът Юлия Тимошенко щастливо избягва да понесе отговорност за мътните далавери с руско синьо гориво. Според нейните фенове това е доказателство за несъпричастността на дамата към измамите.
Политическите анализатори обаче са на мнение, че американската страна просто си е запазила правото да атакува Тимошенко във всеки момент, в който тя изневери на провежданата от Вашингтон политика в Източна Европа.
Вероятно, когато преди месеци тя замалко не гътна от поста му президента Юшченко, за да се обедини с отколешния му враг Янукович, Белият дом й е напомнил, че притежава някои аргументи и факти, с които да я вкара в затвора.
Е, тази сладка, честна и добра жена ни спря кранчето за газ онзи ден!


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

В днешния последен априлски ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. В днешния последен априлски ден и в навечерието на