25.08.2015 16:07

Нови тарифи в държавата

Видян 1443 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

3,04 лв. ще е най-ниската цена на административна услуга, която гражданите ще трябва да платят към държавата или общината, предвижда проект на единна тарифа за държавните такси, съобщава КРОСС. Той е част от проекта за чисто нов закон за таксите, обявен преди 2 седмици от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова. Най-евтината услуга в единната тарифа е за заверка на документи. Тук цената ще е 2,53 лв. без ДДС, или 3,04 лв. с данъка. Предвидена е и добавка от 0,13 лв. без ДЦС за заверка на всяка следваща страница от документа. В момента за тази услуга няма единна тарифа и таксите са между 2 и 10 лв. Заверка с апостил от правосъдното ведомство например струва 5 лв., докато МВР събира по 2 лв. за първа страница и 1 лв. за всяка следваща.


Най-скъпата услуга според единната тарифа пък ще е издаване на дубликат на документ. За нея цената е 6,36 лв. без ДДС. Най-често дубликати се правят на актове за раждане, граждански брак и смърт, показва анализ на правителството. Те се издават от общините. Тарифите не са еднакви и в София например вземат 10 лв. за дубликат на акт за раждане, докато в Пловдив цената е 4 лв., а във Варна - 3 лв.


Единни цени се въвеждат и за издаване на копие на документ от администрацията. Тук тарифата ще е 3,45 лв. за първата страница и по 50 ст. за всяка следваща. Цените са без ДЦС. При препис пък тарифата определя такса от 4,46 лв. за първата страница и 70 ст. за всяка следваща. За таксите, които не се определят от тарифата, е предвидена методика, според която те ще отговарят на разходите, които прави администрацията за оказване на услугата, съобщава "24 часа".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец