28.04.2015 11:58

Ципрас ще свика референдум, ако преговорите за дълга "прекосят червената линия"

Видян 974 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че остават съществените различия между Атина и международните кредитори. Той подчерта, че ако Гърция бъде принудена да се съгласи на споразумение, което е извън предизборните ангажименти на неговата партия СИРИЗА, той ще свика референдум, за да го потвърди. По време на първото си интервю на живо по гръцка телевизия Ципрас каза, че международните кредитори на страната продължават да настояват за реформи в пазара на труда и пенсионната сфера, както и за увеличаване на ДДС, но всичко това е неприемливо за правителството, пише Гласове.


"Все още не съм взел решение за референдум, нека да е ясно. Отговарям само на хипотетичен въпрос, но в същото време наистина вярвам, че ще постигнем едно честно споразумение", посочи Ципрас. Само часове след като гръцките власти обявиха за разместване в преговарящия екип, които оставят Янис Варуфакис "извън играта", Ципрас настоя, че финансовият министър се ползва с неговата пълна подкрепа и той ще продължи надзора върху преговорите. "Варуфакис е актив за правителството. Всеки знае, че той има радикални възгледи и не се отказва лесно, но повярвайте ми, скоро кредиторите ще имат насреща "Йес мен" вместо Варуфакис", допълни гръцкият премиер.


Ципрас потвърди, че евентуален гръцки фалит ще бъде провал както за ЕС, така и за Германия, чийто канцлер - Ангела Меркел, настоява за споразумение с Гърция. Той повтори и мнението си, че някои силни лобита в Гърция и извън страната биха искали правителството му да се провали и допълни, че след споразумението от февруари с министрите от Еврогрупата мнозина в ЕС се опитва да отстъпят от него. Ципрас заяви, че преди да подпише споразумението (от февруари), той е получил устно обещание, че ЕЦБ ще възстанови приемането на гръцки държавни облигации като обезпечение при операциите на Евросистемата по кредитиране на търговските банки, но в крайна сметка, това не се е случило. "Бяхме наивни. Мислехме, че сме имали устно споразумение, но трябваше да го имаме в писмена форма", каза Ципрас и продължи: "Нещо се случи и това доведе до промяна на позицията на ЕЦБ".


Ципрас даде да се разбере, че основната му цел остава да запази Гърция в еврозоната. "Аз не искам Grexit или някоя от другите думи, които чувам напоследък, но в същото време искам равностойно партньорство в рамките на ЕС," каза той, като обясни, че целта на неговото правителство е да постигне през следващата седмица "първоначално споразумение по някои от мерките" с кредиторите и след това да започнат да се обсъждат останалите мерки. Относно спекулациите, че той се опитва да вземе заеми от страни извън ЕС като Русия и Китай, Ципрас заяви, че Гърция трябва да установи отношения с тези страни, включително с Индия, Иран и Катар, за да се даде тласък на инвестициите в страната.Що се отнася до Русия, той каза, че посещението му е "изключително успешно", тъй като неговото правителство вече е част от преговорите за възстановяване на т.нар. "Газопровод "Южен поток" (вече известен като "Турски поток", за който проект обаче Ципрас упорито не говори), който ще преминава през Гърция и ще осигури природен газ за ЕС.


"Всичко ще се случи в съответствие с регламентите на ЕС", посочи той. Ципрас призна, че е преговарял с Москва да получи между 3 и 5 млрд. евро като депозит за газопровода "Южен поток",който "Газпром" планира да минава през Гърция. "Ние се заемаме с инвестиционни възможности, от които ще се възползват средните гръцки домакинства. Знаете ли какво се случи след моето пътуване до Русия? САЩ дойдоха с контра предложение (по отношение на "Южен поток"?)",каза Ципрас, но не даде повече подробности. По време на интервюто Ципрас не даде подробен отговор за действителното равнище на паричните резерви на страната. 



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудни решения

Днес може да се наложи да вземете трудни решения,