Свързани новини

25.03.2015 14:53

Колония ли сме???

Видян 2447 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

1 евро дадоха люксембургски, сиреч офшорни, „инвеститори, не олигарси” според класификацията на президента, за закупуването на групата активи на Цветан Василев, сред които и БТК- Виваком. Сделката звучи като продажбата на Кремиковци за 1 долар от реформаторското правителство на Костов преди 15 години пак на никому неизвестен преди сделката „инвеститор”. Комуто после държавата помогна с над 400 млн. и който накрая продаде за 9-цифрена сума предприятието, което се изтъргува и 3-и път – вече мъртво – за 300 милиона лева.

 

Пишем това, защото купеният за 1 евро онзи ден Виваком е втората най-печеливша фирма в България според класация на авторитетното списание Форбс с 330 млн. кяр за последната година. 


Първи с 336 милиона са американците от AES Марица Изток 1. Дали сме на лидера от своите сметки за ток 41% печалба (нормалната в бизнеса е до 10%). Това означава, че за малко повече от 2 години той си избива цялата инвестиция. Сделката за централата също е от реформаторския кабинет на Костов – буквално от последното му заседание преди на изборите през 2001 г. Царят да дойде на власт. Другият американски ТЕЦ, придобит със същото решение е Марица – Изток 3, който е четвъртата най-печеливша компания у нас с 229 млн. кяр за година. При него възвращаемостта на капитала е 30%. Или за 3 години, благодарение на увеличените ни заради тази и другата US централа сметки за ток, „инвеститорът, не олигарх” си връща вложението. И още 20 работи за кеф.


Пети по печалба в класацията е Дънди Прешъс – друга от гениалните сделки на реформаторския кабинет на Костов, при която „канадска” фирма взе мината в Челопеч срещу такса 1,5% от декларирания от самата нея добив на злато, сребро  и още 1 само от общо 7 изкарвани оттам скъпи метала. Кабинетът Орешарски хвана „инвеститора, не олигарх”, че послъгва в добива с 20%, въпреки че според вътрешни източници се укриват 40-50 на сто.


В топ 10 – на девета позиция по кяр, е любимият монополист на Южна и Източна България ЕВН, който въпреки печалбата си само за миналата година от 126 млн. лв., не инвестира достатъчно в ел.мрежата. В резултат през лятото остават без ток морските ни курорти, а през зимата – планинските райони. В десетката са още Мобилтел и Глобул, който стана Теленор. Там са и други видни добивници, работещи в тясно сътрудничество с Дънди – Аурубис. А също и Солвей соди, продадени от кабинета Виденов.


Единственият български участник в Топ 10 е Ромфарм – инвеститор в Софарма – също сделка на реформаторския кабинет Костов и част от модела Софиянски, купена като кон за кокошка.


В задачата се пита – при положение, че 9 от 10 най-печеливши компании в България са чужди и изнасят печалбата си (само официално декларираната е 2 млрд. лева и то само за година), ние колониална страна ли сме?



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева