24.02.2015 13:37

Мислят нов вид подпомагане след бедствия

Видян 1466 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обмисля се законопроект, който да очертава рамките на нов вид социално подпомагане за преодоляване на нанесените от природни бедствия щети върху личното имущество, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов.


Той обясни, че подпомагането ще бъде насочено към хората, които нямат възможност да застраховат своите жилищата, като по този начин държавата чрез своите органи ще преценява доколко е настъпило увреждане или щета върху собствеността, предава "Фокус".


След индивидуална преценка за това доколко лицето не е могло да застрахова доброволно своето имущество, то може да бъде подпомогнато до размера на данъчната оценка на собствеността, посочи Горанов.


По думите му тази оценка би могла да се прави от местни комисии или от централната комисия, но все още предстои това да бъде изяснено. Предстои да се обсъдят и условията, при които гражданите ще бъдат подпомагани. 


Финансовият министър посочи, че в концепцията ще бъдат включени някои ограничения, като например да са спазени всички изисквания на Закона за устройството на територията. Горанов поясни, че идеята за това нововъведение ще бъде внесена днес.


На срещата беше изяснено, че социалното подпомагане не се конкурира по никакъв начин със застраховането. Министърът на финансите подчерта категорично, че граждани, които не са застраховали жилищата си, а имат такава финансова възможност за това, няма да бъдат подпомагани, защото няма логична причина за такова действие. 


Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Донче уточни, че не се цели пълното възстановяване на щетите, тъй като това не е според възможностите на държавния бюджет. "Целта е сградите, които наистина са застрашени, да бъдат подпомогнати и да се предотврати рискът от разрушаване", посочи той.


Дончев посочи също, че е необходимо повече средства да бъдат влагани в превенция срещу природните бедствия, тъй като огромна част от тях се фокусират върху непосредственото преодоляване на нуждата, възникнала от бедствия. Той обясни, че през последните 4 години държавата е осигурила над 371 млн. лева за преодоляване на щетите от бедствията, като 250 млн. лв. от тях са предназначени за неотложни възстановителни работи. 


Дончев отбеляза, че за превенция също ще бъде разходен огромен финансов ресурс, тъй като средната стойност за спиране само на едно свлачище започва от 1 млн. лева и може да достигне до 10-15 млн. лева. На срещата присъстваха членове на БЧК, застрахователни компании и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. 



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби