Свързани новини

18.12.2014 14:04

МВР иска съставяне на регистър за културното наследство

Видян 1262 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За създаване на регистър на културното наследство настоя зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев на пресконференция по повод приключване на проекта "Повишаване на административния капацитет на служителите от МВР за превенция и разкриване на престъпления, свързани с културното наследство на Република България", финансиран от ЕС чрез Европейския социален фонд. Силовият министър сравни задачата по опазването на културното ни наследство с охраняването на банка. "Утре, когато нещо изчезне, ние не знаем какво точно е имало и какво точно е изчезнало", обясни той във връзка с необходимостта от създаването на такъв регистър. Гунев е на мнение, че държавата трябва да търси европейски средства за изграждането му, ако искаме МВР да си върши работата и да разкрива по-добре престъпленията, свързани с културни ценности, предава нюз.бг.


България разполага с третото по обем културно наследство в Европа. Гунев обяви основните цели, постигнати чрез реализирания вече проект. Освен повишаване на капацитета на служителите на МВР, е била разширена базата данни на МВР, така че да обхване и откраднатите артефакти и да подпомогне работата на силовото министерство за разкриване на този тип деяния.


Министерството на културата има регистър  на движимите културни ценности, стана ясно от представителя на дирекция "Културно наследство, музеи и изобразително изкуство" към министерството Уляна Малеева. Засега обаче той почти не е попълван. В момента Културното министерство участва с проект за създаване на регистър с общ софтуер по програма ОПАК. До края на годината се очаква този въпрос да се изясни и да започне създаването на регистър с общ софтуер между музеите и Министерството на културата.


Стойността на проекта е 376 718 лв.


С реализацията на проекта е създадена информационна система за издирване на културни ценности, норматив, регламентиращ взаимодействието между МВР и институциите. Със средствата по проекта са обчуени служители на МВР, Културно министерство, ДАНС и други институции, ангажирани с опазване на културното наследство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.