Свързани новини

25.11.2014 11:41

Документ: САЩ шпионирали българското посолство във Вашингтон

Видян 1948 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българските медии година и половина мълчат за сензационни документи по адрес на нашата страна, извадени на показ от бившия агент на ЦРУ и АНС Едуард Сноудън, комуто вчера беше присъдена Щутгардската награда за правата на човека. Те показват скандални неща.


Един от документите датира от 2010 г. Той изброява държавите, чиито посолства в Съединените щати са били шпионирани от Агенцията за национална сигурност на Америка. Става дума за следене на членове на мисията ни във Вашингтон, на тяхната интернет кореспонденция, на сайтовете, които посещават, на сметките им в банковата система СУИФТ и за подслушване на телефоните. Другите в компанията шпионирани са ЕС, Гърция, Франция, Бразилия, Индия, Италия, Япония, Словакия, Венецуела, Виетнам. На повечето държави са подслушвани мисиите в ООН в Ню Йорк, докато при нас, гърците, италианците, словаците, бразилците, ЕС се слушат посолствата в столицата на САЩ.


Много интересен е и друг документ, изваден от Сноудън, чиято автентичност също никога не е оспорвана нито от Белия дом, нито от Пентагона, нито от Лангли – щабът на ЦРУ, нито от АНС. Става дума за списък на „одобрените партньори”.


Въпреки всички напъни на президента и агентите, финансирани от фондация Америка за България като медиите на Иво Прокопиев, дейците на Протестна мрежа и техните НПО-та, както и личния им президент Плевнелиев, България не попада нито в А-, нито дори в Б-група на приятелите на Америка.


В А-група са „5-те очи” – САЩ и четирите големи англоговорещи страни: Великобритания и членовете на британската общност Канада, Австралия и Нова Зеландия.


В Б-група са 33 държави. Интересното е, че от Балканите отсъстват само България и Сърбия, но присъства Македония, а също Гърция, Турция, Румъния. Не е изненада наличието на Саудитска Арабия и Израел в листата, където е също почти целият ЕС. Има го даже непризнатия от самите Съединени щати Тайван, който още по времето на Никсън САЩ и целият свят признават за част от Китай, каквато той е от хилядотелия и по география, и по етнически състав, и по култура.


Тези приятели получават и съответното отлично финансиране, а не ги карат сами да си форсират бюджетите за превъоръжаване, както нас. В строго секретните документи е подробно описано кой – колко взема, за да подслушва и следи електронните съобщения и движението в интернет на своето население.


Напомняме, че в началото на юни 2013 г. бившият агент Сноудън оповести шокиращи документи, които доказват, че не само милиони американци, като възможностите са за всички, но и стотици милиони хора по цял свят – от Ангела Меркел до Дилма Русев, са шпионирани от АНС на САЩ. Следят се също всички банкови транзакции, понеже се контролира системата СУИФТ, а също и всички полети. На базата на тези данни САЩ са придобили правото да арестуват само по подозрение, без доказателства не само свои граждани, но и такива на всички държави. Сигурно помните случая, когато в затвора бе държана българка, задържана по такъв повод насред София, която с 300 зора и най-вече благодарение намесата и кампанията на Шоуто на Слави бе пусната на свобода. Не е ясно обаче докъде стигна скалъпеното дело срещу нея.


Всички тези и още документи ще намерите в премиерната книга  Няма къде да се скриеш на световноизвестния журналист от Гардиън Глен Гринуолд, който направи първото интервю, в което Сноудън разкри на света как е шпиониран от АНС на САЩ. В томчето, издадено от Хермес, авторът разказва също как след този удар, самият той не само е бил даден на прокурор „за съдействие на тероризма”, но неговите компютри и на цялата редакция на Гардиън насред Лондон са били потрошени, със специално унищожени харддискове, а приятелят му, който няма нищо общо даже е арестуван на летище Хийтроу, кацайки от родината му Бразилия на Острова като сподвижник на терорист.


Грийнуолд разказва също за кампанията на медии като CNN, Ню Йорк Таймс, Вашингтон пост и NBC срещу него лично, поставили многократно въпроса КОЙ вместо КАКВО и ЗАЩО по случая. Въпреки наградите му, са отрекли неговата принадлежност към журналистическото съсловие. Безсрамно са ръчкали в личния му живот и дори са се занимавали, въпреки висотата на положението си, с недоволни от кучето му съседи. Както преди са изкарали шефа на Уикилийкс Джулиан Асанж смръдливец, аутист и луд. От докладите на американското посолство в София до Държавния департамент научихме какво наистина мислят американците за българските политици. Грама на американското посолство от края на юли 2009 г., разпространена от Уикилийкс гласи: „Влизането на Плевнелиев в политиката се дължи на връзките му с медийния бос и бизнесмен Иво Прокопиев, който е близък до Бойко Борисов", пише в документа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби