Свързани новини

05.11.2014 09:45

Републиканската партия спечели пълно мнозинство в американския сенат

Видян 1256 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Републиканската партия в САЩ получи мнозинство в горната камара на парламента като спечели най-малко 51 места в 100-местния Сенат, предават световните агенции. Републиканците излъчиха сенатори от щатите Айова, Арканзас, Колорадо, Западна Вирджиния, Монтана и Южна Дакота и така получиха шестте места, които им бяха нужни за мнозинство в Сената. Партията запази доминиращото си положение в Камарата на представителите, където тя разполага с мнозинство от 2010 година насам, и така пое пълен контрол над законодателния орган.

Победата на Републиканската партия, която се противопоставя на повечето инициативи на държавния глава, ще затрудни работата на президента демократ Барак Обама през следващите две години. Залогът на междинните парламентарни избори бе именно Сенатът, който се изплъзна от ръцете на демократите и лиши Обама от всякакъв лост за влияние в парламента, отбелязва Ройтерс.

Лидер на мнозинството в Сената ще бъде Мич Макконъл, който запази мястото си, отстранявайки без усилие Алисън Граймс, и по този начин опроверга социологическите проучвания, които предвиждаха оспорвана надпревара.


Рейтингът на президента Барак Обама пада до най-ниското си ниво откакто бе избран.

"Това е референдум за президента", заяви Републиканският сенатор и потенциален кандидат за президент през 2016 Ранд Пол в предаване на Ен Би Си миналата седмица.

На вота във вторник американците гласуваха за общо 471 места в Конгреса - 36 в Сената и всички 435 места в Камарата на представителите. Освен това избраха губернатори в 36 от 50 щата.

В досегашния състав на Камарата на представителите републиканците имаха 233 места, а демократите - 199.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.