Свързани новини

18.12.2008 09:37

Закопахме половин милиард в Ирак

Видян 2049 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Страната ни е похарчила около 0,5 млрд. лв. за поддържането на военния си контингент в Ирак. Това е равносметката от престоя на нашите рейнджъри, последната група от които пристигна на родна земя вчера. Както е известно войниците участваха в операцията на коалиционните сили по стабилизиране и възстановяване на размирната държава.


„Загубите от военното ни участие се измерват в стотици милиони“, категоричен бе пред 19` независимият депутат Минчо Христов, който редица пъти е призовавал колегите си да инициират изтеглянето на българските части от Ирак. Според него големите разходи по издръжката на контингента са лишили родното здравеопазване от значителни средства за модернизация и подобряване на дейността по обслужването на гражданите. „Не е нормално бюджетът на Министерството на отбраната да е два пъти по-голям от този на здравеопазването“, смята Христов. Само за миналата година над 16 млн. лв. са похарчени за обучение на войниците ни в Ирак. Родните рейнджъри получават между 82 и 100 долара командировъчни на ден плюс половината от заплатата, която вземат у нас. Отделно държавата плаща различни видове застраховки и социални разходи за семействата на военнослужещите в Ирак. Бюджетът за мисии в чужбина за 2008 г. е бил цели 91 млн. лв.


С пристигането на 150-те български военнослужещи приключи 5-годишната военна мисията на страната ни в азиатската държава, която бе окупирана от съюзниците, за да бъде свален Садаам Хюсеин от власт през 2003 г. Бившият министър на финансите в кабинета „Сакскобургготски“ Милен Велчев официално обяви тогава, че годишната издръжка на контингента ще струва на държавата 140 млн. долара. Така за 5 години разходите за контингента са набъбнали най-малко до половин милиард. Част от похарчените пари се компенсират от издействаното от наследника на Велчев - Пламен Орешарски възстановяване на 350 млн. лв. от иракския дълг към страната ни. Освен тези пари обаче България не получи почти нищо от реанимирането на инфраструктурата в Ирак, защото родните фирми не успяха да се доберат до строителните поръчки.


Нашето участие в мисията започна на 29 май 2003 г., когато беше взето решение от Народното събрание да се присъединим към Многонационалните съвместни оперативни сили в Ирак. На 26 август 2003 г. българският батальон, дислоциран в Кербала, поема от американския батальон на морската пехота функциите по охраната на военните лагери и поддържането на реда и сигурността в района. Батальонът от 150 души охраняваше от май 2006 година бежанския лагер „Ашраф", в който са събрани около 4000 ирански бежанци - членове на организацията "Муджахидин и Халк", както и техните семейства.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и