Свързани новини

17.12.2008 13:04

Българският контингент от Ирак пристига в 14.30 ч. на летище „София”

Видян 1565 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската делегация, водена от министъра на отбраната Николай Цонев, и последният български контингент, участвал в операцията на коалиционните сили по стабилизиране и възстановяване на Ирак се завръща днес в нашата страна, съобщи БГНЕС. 


Официалната церемония по посрещането на контингента ще се състои от 14.30 ч. на Правителствен ВИП на летище „София”.
В нашата страна се завръщат българските военнослужещи от шеста охранителна рота, с командир капитан Георги Горанов. Старши национален представител на контингента е подполковник Николай Киров. Ротата изпълняваше задачи по охрана на задържани лица, преминаващи програма за реинтеграция в обществото в база "Кропър" – Багдад. България участва в операцията на коалиционните сили по стабилизиране и възстановяване на Ирак от 2003 г. Осъществени са 11 ротации на контингента, в който са участвали близо 3000 военнослужещи. От лятото на 2003г до 2005 г. включително в операцията участваха 5 пехотни батальона, които изпълняваха задачи по охрана на базите за разполагане, патрулиране на основни пътища за снабдяване в зоните на отговорност; устройване на постоянни и временни контролни постове, конвоиране и ескортиране на личен състав и материални средства, поддържане на сили за бързо реагиране, охрана и отбрана на особено важни обекти, реализиране на СИМИК /гражданско-военни/ проекти, обучение на новосформиращите се иракски сили за сигурност. Българските военнослужещи участваха в реализирането на 97 гражданско-военни проекта в областта на сигурността, образованието и инфраструктурата на Ирак. От 2006 г. до сега шест български охранителни роти изпълняваха задачи във военно-хуманитарна мисия като част от Многонационалните коалиционни сили в Ирак. От 2003 г. до 2005 г. България загуби 13 военнослужещи. В тяхна памет утре, 18 декември, от 15.30 ч. ще бъде отслужена панихида в църквата «Св. Георги Победоносец» в София.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв