Свързани новини

03.11.2014 14:54

Коларова пуснала обществена поръчка за 2.2 млн. лв. без конкурс

Видян 994 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служебният министър Румяна Коларова не можа да обясни, защо се е наложило да направи обществена поръчка за над 2.2 млн. лева без конкурс, предаде БГНЕС.


И до този момент сме плащали за членството в тази мрежа. Това е единствената мрежа, която покрива Европа като регион. Това отговори служебният министър на образованието и науката Румяна Коларова на въпрос на БГНЕС: Кое наложи възлагането на над 2,2 млн. лв., без ДДС за осигуряване на свързаност на българските училища и научни институти към Паневропейската научно изследователска комуникационна мрежа? Кое налага, конкурсът да е чрез пряко договаряне, какъв ще е ефектът за образованието? Толкова ли неотложно е било, че именно сега трябва да бъде обявена процедурата?


Има специфични характеристики, които са важни за нас, тогава, когато си се свързваме в рамките на европейската мрежа от училища. Имайки предвид, досегашните разходи аз съм избрала едно минимално нарастване на капацитета, което има съответната цена, каза Коларова, без да даде ясен отговор защо е трябвало да бъдат похарчени тези пари, посочи Коларова.


Тя заяви, че не е избрала в никакъв случай опцията на максимално нарастване на капацитета и максималната цена, която съществува. Имам становище на Агенцията за обществени поръчки. Разбира се, че процедурата беше стартирана преди да вляза в министерството и не съм избрала най-скъпия възможен вариант. Не избираме друга мрежа, избираме какъв да бъде капацитета, добави Коларова.


Министерството на образованието, ръководено от служебния министър Румяна Коларова, директно без обществена поръчка ще даде 757 102 лв., без ДДС, които са за осигуряване на свързаност на българските училища и научни институти към Паневропейската научно изследователска комуникационна мрежа.


Сумата от над 750 000 лв. е за само една календарна година или общо 2 271 306 лв., без ДДС, за период от три години, какъвто е срокът на проекта. Средствата са от държавния бюджет. Договарянето ще е пряко, само с един кандидат – Dante Ltd. На сайта на базираната във Великобритания организация, с 20-годишна история, има само шест публикации, които са свързани с България. Като партньор на Dante Ltd. в България е посочена Българска изследователска и образователна мрежа.


На сайта на БИОМ последната актуална информация е от 2011 г. Последният протокол от Общо събрание на организацията е публикуван преди четири години.


В същото време от Министерството на образованието мотивират изразходването на над 2 271 000 лв., без ДДС, за мрежата GEANT, защото тя предоставя уникална комбинация от високоскоростен капацитет за пренос на данни и много голямо географско покритие и е единствената мрежа в Европа, която осигурява директна свързаност между училища, университети и научни институции в над 40 европейски страни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред