Свързани новини

26.08.2014 16:52

Започва есенната сесия на матурите

Видян 1326 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 28 август 2014 г. (четвъртък) започва есенната сесия на Държавните зрелостни изпити (ДЗИ), съобщават от пресцентъра на просветното министерство.


Задължителният изпит по български език и литература съдържа 40 тестови задачи, които компютърът ще избере измежду 11 млн. комбинации. З0 задачи от тях са от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен. Вярното решение носи по 1 точка. Останалите 10 задачи са със свободен отговор и носят различен брой точки. Правилно решените тестови задачи носят 70 точки.


41-ви въпрос се избира от 30 варианта на задачи върху 15 изучавани автори и произведения. Зрелостниците трябва да напишат есе или интерпретативно съчинение върху изтеглената тема. Максималният брой точки, които могат да се получат на тази задача, е 30.


Вариантът за задължителния ДЗИ ще бъде генериран в МОН в присъствието на медиите.


Вторият задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор е на 29 август 2014 г. (петък).  Номерът на варианта ще бъде изтеглен в 7,00 часа, в залата на V етаж на МОН, и ще важи за всички предмети.


Най-предпочитаният изпит за втора задължителна матура е по предмета  „География и икономика", следван от „Биология и здравно образование".  Най-малко зрелостници са заявили, че избират да положат втори задължителен държавен изпит по химия, немски, испански и френски език.


На 1 септември 2014 г. (понеделник) е държавният зрелостен изпит по желание. Вариантът ще бъде изтеглен в 7,00 часа в Пресцентъра на МОН.


ДЗИ започват в 8 часа и продължават 4 астрономически часа, а за зрелостници със специални образователни потребности - 6 часа. В деня на изпита зрелостниците трябва да се явят в сградата, в която предварително са разпределени, с документ за самоличност и със служебната бележка за допускане до ДЗИ, да предадат мобилните си телефони на квесторите, да заемат местата си поне 15 минути преди началото и да не напускат залата по-рано от 1 час след началото на ДЗИ.  Много важно изискване е зрелостниците да носят и да ползват химикалка, която пише с черен цвят.


Резултатите от държавните зрелостни изпити ще се обявят до 12 септември 2014 г.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и