Свързани новини

14.08.2014 12:14

НСИ: Намаляват ражданията

Видян 1193 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Намалява броят на живородените деца. Това заяви Магдалена Костова от Националния статистически институт (НСИ) при представяне на данни за демографските показатели за сраната ни.


Намаляват в страната фертилните контингенти, подчерта тя. За последните 10 години броят на жените във фертилна възраст (възможността за забременяване, б.р.) е намалял с 288 000.


Причина за ниската раждаемост е и финансовата нестабилност в страната.


Най-тежката година за раждаемостта е 1997 г., която е и най-лошата година в демографско отношение. През 2013 г. 66 578 са живородените бебета, 59,1% от тях са извънбрачни. При 80% от тях има данни за бащите, което означава, че се раждат в двойки, които живеят на семейни начала. На 1000 новородени момчета се падат 956 момичета.


1118 са случаите на многоплодни раждания през миналата година. Средната възраст на първо раждане е 26,5 години. 1,3% са новородените от майки до 15 години, 1,1% от майки над 40 години.


Най-предпочитаните имена за момчета са Георги, Александър, Мартин, Иван и Димитър, а за момичета Виктория, Никол, Мария, Александра, Габриела. За първите 6 месеца на тази година 32 398 са живородени бебета.


Списание „9 месеца" стартира инициативата „Бебе на града" с цел да се насочи вниманието на обществеността към демографските проблеми. Първото бебе, родено за празника на даден град, ще бъде избрано за „бебе на града". То ще бъде орисано от кмета на града.


Кампанията започва утре от Варна. Кметът ще връчи статуетка и подаръци в родилното отделение на болницата, където е регистрирано първото бебе за града. Ще се търси първото бебе на града и в Пловдив, София, Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Русе, Плевен, Благоевград.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате